fbpx

Бъди смел: 20 идеи за ефективно действие за животните

„Всеки момент е възможност да се организираме, всеки човек – потенциален активист, всяка минута – възможност да променим света.” – Долорес Хуерта

„Всеки момент е възможност да се организираме, всеки човек – потенциален активист, всяка минута – възможност да променим света.” – Долорес Хуерта

Щом четеш тази статия, значи те е грижа за животните и искаш да действаш, за да постигнеш положителна промяна за тях. Може би не си сигурен дали има смисъл и кое би било най-ефективното нещо да правиш, а може би си мотивиран и просто търсиш идеите, които да превърнеш в реалност. Във всеки случай си на правилното място и вървиш във вярната посока. Радваме се, че си тук и те поздравяваме за първата стъпка!

„Ти трябва да намериш „своя” активизъм и не оставяй никой да ти казва какъв трябва да бъде. Ако действаш и караш другите да се замислят, значи си на правилния път.”- Анджи Томас

ОТКРИЙ „СВОЯ” АКТИВИЗЪМ

Най-важното, което трябва да знаеш, е че има активизъм за всеки и всеки е нужен в движението за животните. Открий това, в което си добър; впрегни ресурсите, с които разполагаш, и се осмели да разшириш комфортната си зона в името на по-значима кауза: тогава не се съмнявай, че твоите действия ще бъдат смислени, важни и ефективни!

„Няма да приемам повече нещата, които не мога да променя. Ще променя нещата, които не мога да приема.” – Анджела Дейвис

Какво чакаш? Използвай идеите по-долу за вдъхновение, бъди смел и действай!

 1. Направи инфощанд или информационно събитие, с което да запознаеш хората в твоето населено място с проблема (можем да ти помогнем с ресурси).
 2. Организирай прожекция на филм, свързан с темата с клетките в животновъдството (можем да ти помогнем с избора).
 3. Организирай събитие за деца по темата за животни без клетки.
 4. Организирай дискусионен панел като част от събитие и представи темата за клетките в животновъдството (можем да ти помогнем с ресурси).
 5. Организирай информативни лекции по темата за клетките в животновъдството в училище или университета. Постарай се възможно най-много хора да научат защо това е важно и как можем да помогнем на животните заедно!
 6. Говори с политиците, които познаваш, за проблема и ги помоли да се ангажират с темата.
 7. Говори с експерти, които се интересуват от темата, за да научиш повече.
 8. Участвай във или организирай фестивал близо до теб и посвети лекция на темата.
 9. Направи интервю с хора, които разбират и знаят повече за темата, за да направиш знанието им достъпно за широката общественост.
 10. Брандирай колата / превозното си средство срещу клетките – със стикери, рисунки, принтове или други.
 11. Ако притежаваш място на билборд или друг рекламен материал – сложи послание срещу клетките (можем да ти помогнем с дизайна).
 12. Направи раздаванка (giveaway) срещу дарение за каузата.
 13. Намери бизнеси, които биха се съгласили да рекламират движението, и/или взаимодействай с местните бизнеси в региона ти, за да ги насърчиш да подкрепят и разпространяват каузата.
 14. Ако работиш с животни, затворени в клетки, изпрати ни видео материали (можем да запазим анонимността ти).
 15. Организирай благотворително тичане или маратон по темата за животните.
 16. Организирай благотворителен аукцион / базар.
 17. Създай свой блог или сайт, посветен на разпространяването на информация за проблема.
 18. Организирай мирни протести срещу клетките в животновъдството.
 19. Организирай кулинарно събитие или готвене заедно с благотворителна цел.
 20. Организирай благотворителен базар за книги, посветен на каузата за животните.
 21. Стани доброволец към организация за животните.

„Ако няма трудност, няма прогрес.” – Фредерик Дъглас

Имаш още предложения? Пиши ни, за да ги добавим!

Прочети още: „10 лесни идеи за активизъм срещу клетките в животновъдството”, „Творчески активизъм за животните в клетки: 20 идеи и Разкажи за животните в своята общност!.

НЕ СИ САМ

„Бори се за нещата, за които те е грижа, и го направи по начин, който ще накара другите да те последват.” – Рут Бадер Гинсбърг

Искаш да действаш за животните, но се колебаеш или не се чувстваш достатъчно уверен да започнеш? Имаш прекрасна идея, която да осъществиш, но би искал да я споделиш с някого и да получиш подкрепа по пътя на сбъдването ѝ?

Или може би си готов да споделиш опита и знанията си от активизма с други мотивирани за промяната хора? Не си сам – пиши ни! contact@nevidimi.bg

Етикети

Още от тази категория

Share This