fbpx

Клетки: телета

„Трябва да помним, че действията ни спрямо животните са отражение на нашата хуманност. Наша отговорност е да бъдем водени от съчувствие и доброта.” – Велма Брон Джонстън

„Трябва да помним, че действията ни спрямо животните са отражение на нашата хуманност. Наша отговорност е да бъдем водени от съчувствие и доброта.” – Велма Брон Джонстън

Прочети „Клетките в животновъдството: въведение”.

Всяка година в Европа се раждат приблизително 20 милиона телета, а в България – около 100 хиляди. Повече от половината (и вероятно над 75%) от тях са държани в малки, индивидуални клетки с ограничена възможност за движение и социален контакт, по закон за първите 8 седмици /2 месеца/ от живота им (а на практика вероятно и повече).

В естествена среда майката крава би скрила телето си от стадото, връщайки се периодично при него, за да го кърми. Когато телетата са на около 2 седмици, те прекарват времето си през ден на малки групи и формират силни връзки помежду си. Телетата зависят от майките си, докато не бъдат отбити на около 6-8 месеца.

В индустриалните ферми, майката и бебето ѝ биват отделени само няколко часа след раждането, за да може млякото, което майката произвежда за теленцето, да бъде продавано за човешка консумация. Разделянето на малкото теленце от майка му причинява дистрес на животните, чиито естествен инстинкт е да бъдат заедно дълго след раждането.

СТРАДАНИЕТО В КЛЕТКА

  1. Отделяне от майката, дистрес и глад

В естествени условия теленцата биха бозали от майка си приблизително 6 или повече пъти на ден за период от първите 6-8 месеца. Европейското законодателство постановява, че разделените от майките си телета трябва да бъдат хранени най-малко два пъти дневно, което фрустрира естествената нужда на животните от бозаене, така че те често смучат всичко, което могат да достигнат, с което се увеличава рискът от инфекции.

Фрустрацията на естествените инстинкти за хранене може да доведе до дезадаптивно поведение при животните – затваряните в индивидуални клетки телета показват флуктуации в натрупването на тегло, свръхконсумация на или отказ от храна, страдание и дистрес.

  1. Физическо ограничение и изолация

В индивидуалните клетки социалните нужди на теленцата за пълноценна комуникация помежду им, игра, двигателна активност и групови структури са фрустрирани.

Приетото през 2007 г. в ЕС законодателство забранява индивидуалните клетки за телета, в които животните нямат място да се обърнат или при които телето е вързано, а също и престоят на теленцето в индивидуална клетка повече от 8 седмици. Изисква се клетката да има перфорирани стени под някаква форма, за да може животните да имат визуален контакт едно с друго и да могат да се докосват, а също да лежат, да си почиват, да се изправят и да се ближат.

Въпреки това изолацията, причинена от престоя в клетка, уврежда физическото и социалното развитие на теленцата. Проучванията показват, че теленца, държани в изолация, не развиват необходимите социални умения, изпитват трудности при ориентирането в нови ситуации и показват признаци на когнитивно увреждане.

АЛТЕРНАТИВИ

Малка част от телетата в ЕС се отглеждат на групи от раждането си. Те имат повече пространство за движение. Могат да играят, по-активни са и се ангажират в естествено социално взаимодействие помежду си. Развиват по-добри социални умения и емоционална издръжливост, която им помага да се справят със стреса, а също и преживяват по-леко отделянето си от майката.

По-добрите системи на отглеждане осигуряват на теленцата слама и в идеалния случай – достъп до открито пространство. Много органични системи на отглеждане държат телетата в групи, заедно с по-възрастна крава, която ги кърми. Тези системи осигуряват по-голям комфорт, намален риск от наранявания и по-добри възможности за естествено поведение, социално взаимодействие и упражнения – неща, жизнено важни за добруването на телетата.

КЪМ ПРОМЯНАТА

През 2018г. над 170 организации за животните и 1,4 милиона граждани от цяла Европа обединиха усилията си, за да оглавят Европейската гражданска инициатива “End The Cage Age”, която призовава Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на клетките в животновъдството.

Заедно имаме силата да постигаме промяна и позицията ни има значение!

Бъди част от борбата за животните!

Прочети как можеш да бъдеш активен по темата: тук.

Стани доброволец.

Дари.

Етикети

Още от тази категория

Share This