fbpx

Клетки: патици и гъски

„Никога не вярвай, че животните страдат по-малко от хората. Те изпитват болка, каквато и ние. Дори по-лошо, защото те не могат да си помогнат.” – Louis J. Camuti

„Никога не вярвай, че животните страдат по-малко от хората. Те изпитват болка, каквато и ние. Дори по-лошо, защото те не могат да си помогнат.” – Louis J. Camuti

Прочети „Клетките в животновъдството: въведение”.

Приблизително 40 милиона патици (90%) и гъски са отглеждани в индустриални ферми в Европа всяка година за производството на фоа гра. Тези птици са затворени в клетки за последните две седмици от живота си, където биват насилствено хранени с тръба, за да се получи т.нар. „втлъстен черен дроб” – болестно омазнен и уголемен до 10 пъти над нормалния си размер, причинявайки на животните неизразимо страдание.

В България индустриално за черния си дроб се отглеждат само патици. През март 2021г. те са наброявали общо 1 257 540.

СТРАДАНИЕТО В КЛЕТКА

Гушенето се случва в индустриални ферми, в специализирани оборудвани халета (наречени „гушарници”). Халетата нямат прозорци и са снабдени с мощна вентилационна система за охлаждане. Животните се отглеждат групово в кафези с телен под по 3-4-5 животни в една клетка или поединично, като пространството за една птица в груповите е между 1200 cм2 и 1300 cм2. В България по-често се отглеждат групово в кафези, стоящи на разстояние над земята и разположени в един ред.

  1. Физическо ограничаване, наранявания и дистрес

Клетките са тесни, с телен под, без никакво пространство за почивка. Липсва всякакво обогатяване на средата, с изключение на поилките с вода. Тясното пространство кара птиците да страдат от нарушения на позата и походката си, увреждания на крилете и рани по краката в резултат от неестествения телен под.

Насилственото хранене причинява силен дистрес на птиците, възпаления и перфорации на хранопровода. Движението е напълно ограничено в рамките на угоителния период. Липсата на достъп до воден басейн, в който животните да се почистват и да проявяват естественото си поведение като водоплаващи, снижава хигиената и благополучието им до минимум.

АЛТЕРНАТИВИ

Гушенето на птици за производство на фоа гра е жестокост в самата си същност и няма как да бъде заменена с „хуманна” алтернатива. Единствената възможност за промяна с оглед благополучието на животните, грижата и състраданието към тях е тази практика да бъде прекратена в България и навсякъде.

КЪМ ПРОМЯНАТА

През 2018г. над 170 организации за животните и 1,4 милиона граждани от цяла Европа обединиха усилията си, за да оглавят Европейската гражданска инициатива “End The Cage Age”, която призовава Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на клетките в животновъдството.

Заедно имаме силата да постигаме промяна и позицията ни има значение!

Бъди част от борбата за животните!

Прочети как можеш да бъдеш активен по темата: тук.

Стани доброволец.

Дари.

Етикети

Още от тази категория

Share This