fbpx

10 лесни идеи за активизъм срещу клетките в животновъдството

„Застани зад това, в което вярваш. Светът има нужда от твоя глас! Който и да си, ти имаш нещо да кажеш. Направи го!” – Кери Уошингтън

„Застани зад това, в което вярваш. Светът има нужда от твоя глас! Който и да си, ти имаш нещо да кажеш. Направи го!” – Кери Уошингтън

Може би обичаш животните, но се чудиш дали би могъл да промениш света в по-добро място за тях. Може би си мислиш, че големите промени се постигат от силните, властимащите, смелите – или просто от другите?

Нека ти кажем истината – големите промени се постигат от ТЕБ и от хора като теб, които работят заедно за по-добро „утре”. Понякога рамо до рамо, понякога – дори без да се познават. Но всеки един от нас Е промяната и всички ние творим промяна! Осмели се да бъдеш активен – животните имат нужда от ТЕБ!

КАКВО Е АКТИВИЗЪМ?

Може би, когато чуеш „активизъм”, си представяш хора на протест, които държат плакати, скандират или по друг начин заявяват позицията си. Всъщност активизмът не е (само) това и не е нужно да бъде: активизъм е всяко действие, с което ежедневно заявяваме позицията си и действаме за промяна.

Активизъм е да защитиш значима за теб тема пред семейството и приятелите ти. Активизъм е да изхвърляш отпадъците си разделно, вместо да ги изхвърляш на улицата. Активизъм е да избираш козметика без жестокост и да образоваш други хора за избора си.

Активизмът е да знаеш, да можеш и да действаш  по начин, който работи най-добре за теб.

„Прави своите малки късчета добро, където си; тези малки късчета добро, съединени, ще изпълнят света.” – Archbishop Desmond Tutu

ЖИВОТНИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ТЕБ!

Милиарди животни по света прекарват живота си в клетки, лишени от дневна светлина и от възможност дори за минимално движение. Поне 700 милиона селскостопански животни в Европа  свине майки, кокошки носачки, зайци, пъдпъдъци, патици, гъски и телета – никога няма да почувстват слънчевите лъчи, почвата, вятъра и дъжда. Те няма да имат възможността да се погрижат за малките си или да се социализират с други от своя вид, да играят, да търсят храната си или да тичат свободно – никога. Но не е задължително да бъде така завинаги.

„Не можем просто да се надяваме за по-добър свят. Трябва да действаме за него.” – Доли Партън

Тези животни имат нужда от ТЕБ и от всеки един от нас! Всеки човек има своите качества и умения, спрямо които може да работи ефективно за промяна. Не е нужно да правиш нещо грандиозно (освен ако не искаш) – можеш да допринесеш по много начини, подходящи за твоите индивидуални способности, начин на живот и предпочитания.

Затова сме ти подготвили поредица от статии, в които ще те запознаем с разнообразието от идеи как да бъдеш активен в защита на животните, затворени в клетки. 

„Започни където си. Използвай каквото имаш. Направи каквото можеш.” – Артър Аш

  1. Прочети статиите с информация по темата и разкажи за проблема на семейството, приятелите, съучениците и/или колегите си.
  2. Поръчай стикери и флаери по темата с клетките в животновъдството и ги използвай, за да информираш хората около себе си.
  3. Остави флаери на работното си място.
  4. Постави кутия за дарения на работното си място.
  5. Напечатай плакати и ги разлепи в града си.
  6. Насърчи (съ)учениците си да правят рисунки или други творби, представящи бъдещето без клетки.
  7. Помоли инфлуенсъри, които следваш или познаваш лично, да се ангажират с темата в социалните мрежи.
  8. Брандирай своя бизнес като част от движението срещу клетките в животновъдството.
  9. Рекламирай движението в своя сайт или онлайн магазин.
  10. Публикувай своята позиция в социалните мрежи или направи включване на живо онлайн, в което говориш за темата, с #КлеткитеСаКошмар.

Имаш още предложения? Пиши ни, за да ги добавим!

Прочети още: “Бъди смел: 20 идеи за ефективно действие за животните“, “Творчески активизъм за животните в клетки: 20 идеи” и “Разкажи за животните в своята общност!“.

НЕ СИ САМ

„Бори се за нещата, за които те е грижа, и го направи по начин, който ще накара другите да те последват.” – Рут Бадър Гинсбърг

Искаш да действаш за животните, но се колебаеш или не се чувстваш достатъчно уверен да започнеш? Имаш прекрасна идея, която да осъществиш, но би искал да я споделиш с някого и да получиш подкрепа по пътя на сбъдването ѝ?

Или може би си готов да споделиш опита и знанията си от активизма с други мотивирани за промяната хора? Не си сам – пиши ни! contact@nevidimi.bg

Етикети

Още от тази категория

Share This