fbpx

12 интересни факта за животните – календар „Невидими животни” 2024

Нека заедно научим някои интересни факти за животните в календара!

Благодарим ти, че подкрепяш каузата за животните и си част от движението за един по-добър свят за тях! Твоята помощ ни приближава с още една стъпка към забраната на клетките в животновъдството и облекчаването на страданието на милиони животни по света!

Нека заедно научим някои интересни факти за животните в календара!

1. Лисиците използват магнитното поле на земята, за да ловуват.

Снимка: Jeremy Hynes.

Лисиците са първите животни в света, за които е установено, че използват магнитните полета на земята, за да ловуват. Така те преценят разстоянието до и посоката към плячката си, когато ловуват във висока трева или под снега през зимата.

Виж във видеото как лисичка се гмурка с главата надолу в снега, за да ловува: https://youtu.be/D2SoGHFM18I

2. Норките общуват помежду си по множество различни начини.

Снимка: Erik Karits.

Известно е, че норките могат да комуникират по много начини, а не само чрез звуци (всъщност те са доста тихи животни като цяло). Например те често използват химически сигнали, за да предават съобщения помежду си – като оставят знаци, за да маркират територията си, или за да привлекат партньор по време на размножителния период.

3. Пиленцата сънуват също като нас.

Снимка: Michael Anfang.

Малките пиленца могат да спят и сънуват точно като човешките същества – това е възможно, защото те също преминават през REM фазата на съня, в която се случват сънищата.

БОНУС ФАКТ: Пиленцата имат по-силно зрение от това на хората.

Малките пиленца имат по-добро зрение от нас, хората. Това се дължи на факта, че имат цели имат пет вида светлочувствителни рецептори за цвят (колбички) в очите си, докато човешките същества имат само три вида. Те могат да различават ултравиолетовите и виолетовите лъчи –затова се събуждат и пеят рано сутрин,  още преди хората да са забелязали изгрева.

4. Зъбките на зайците никога не спират да растат.

Снимка: Gary Bendig.

В дивата природа зайците поддържат зъбите си къси, като дъвчат клони, кора и пънове на дървета – това им помага да износят зъбите си, които растат непрекъснато през целия им живот.

(За жалост, в индустриалните ферми това не се случва. Там зайците не могат да гризат подходящи за тях неща, да подскачат, да тичат и дори да се изправят на задните си крака с наострени уши. Това е тъжна картина – и ние, заедно с теб, се борим да я променим!)

5. Петелът се храни едва след като кокошкиte са се нахранили.

Снимка: Niclas Dehmel.

Когато петелът намери храна, той може първо да повика кокошките да се нахранят, като кудкудяка на висок тон, вдига и пуска храната с клюна си. Това поведение може да се наблюдава и при кокошките майки, които събират пиленцата си и ги насърчават да се хранят.

БОНУС ФАКТ: Кокошките говорят с пилетата си, преди те да се излюпят.

Кокошките кудкудякат на пиленцата си, докато те са още в яйцата. От своя страна пиленцата също започват да реагират и да почукват по черупката обратно към майка си. Когато  се излюпят, те ще познават гласа на майка си и ще го следват навсякъде.

Запознай се с кокошчицата Голди и виж още 5 изумителни факта: https://youtu.be/szq26XIb86w?si=3TMDro8cZTw3ynnO .

(В индустриалните ферми връзката между майките и бебетата им е потъпкана. Нуждите на кокошките да гнездят, да формират социална йерархия, да участват в „прашни бани” и да се социализират помежду си по начин, който е здравословен за тях, никога не биват удовлетворени. Това не е свят, в който ние и ти бихме искали да живеем – затова действаме да го променим!)

6. Козите обичат усмихнати лица.

Снимка: Sergiu Vălenaș.

Козите предпочитат щастливи лица – това показва експеримент, в който изследователите поставили снимки на щастливо и ядосано лице на стените в обора. Оказало се, че козите са склонни да избягват гневното лице, като предпочитат да обикалят край щастливото и да го изследват с муцуните си.

БОНУС ФАКТ: Козите имат акценти.

Точно както човешките гласове се различават по тембър и произношение в зависимост от географския регион, според проучване на Лондонския университет блеенето на козите също звучи различно в зависимост от обитаваната географска област. Козите могат да развият „акценти”, докато растат и се развиват с другите членове на социалната си група, или „ясла”.

Виж как бебе планинска коза се учи, следвайки майка си: https://youtu.be/w3rFBxnJJoc?si=RE7lMU_hjgQX6CfL .

7. Конете могат да спят прави.

Снимка: Christine Mendoza.

Конете имат „апарат за престой”, който представлява система от сухожилия и връзки, позволяваща им да заключат краката си в позиция, в която могат да се отпуснат, без да паднат. Те използват този апарат за почивка дори когато стоят изправени за дълги периоди от време, и това им позволява да пестят енергия. Въпреки това конете прекарват кратко време всеки ден в легнало положение за по-дълбок сън, като спят средно по два часа и половина дневно.

БОНУС ФАКТ: Конете не могат да дишат през устата.

Конете не могат да дишат през устата си, както хората могат – колкото и да са задъхани и изморени, те могат да дишат единствено през ноздрите си.

8. Ушите на зайците им помагат да регулират телесната си температура.

Снимка: Enq 1998.

Освен че им позволяват да чуват и възприемат потенциална опасност, ушите на зайците помагат и за регулиране на телесната им температура. Когато е твърде топло, кръвоносните съдове в ушите им се разширяват, за да отделят топлина и да помогнат за охлаждане на тялото, а когато е твърде студено, се свиват, запазвайки топлината в тялото.

Виж това сладко видео на спасения заек Морти, който обича да си играе с дървени кубчета: https://youtu.be/3iH21ch5iAQ?si=tZgmqNpxV0pVIfPy .

9. Патетата са способни на абстрактно мислене и имат дълбок емоционален живот.

Снимка: Kerin Gedge.

Патетата могат да различават обекти въз основа на техния цвят или форма, демонстрирайки способност за абстрактно мислене. Освен това те показват привързаност към своите майки, братя и сестри, и – както всички животни –  са способни да изпитват болка.

БОНУС ФАКТ: Патиците имат силно водоустойчиви пера.

Перата на патиците са толкова водоустойчиви, че дори когато се гмуркат под водата, пухкавият слой от пера непосредствено до кожата им остава напълно сух.

(Патиците, отгледани в индустриални ферми за производството на фоа гра – „деликатес” от втлъстен черен дроб – никога няма да имат възможност да плуват, да чувстват слънцето и водата, да бъдат свободни. Те страдат до последните си мигове, хранени насилствено до разболяване с тръби в гърлото, ограничени в тесни клетки и неспособни да се защитят. Няма хуманна алтернатива – заедно с теб се борим да прекратим това!)

10. Кравите са изключително социални животни.

Изображение: Nina Mercado, Unsplash.

Кравите често създават приятелства за цял живот и понякога дори избират най-добрите си приятели в деня, в който са родени. Когато са отделени от приятелите си, кравите изпитват стрес и фрустрация. Те си помагат и се учат една от друга, и дори формират партньорства, за да се поддържат чисти, точно като шимпанзетата!

(За жалост, в индустриалното животновъдство кравите никога нямат възможност да се грижат за малките си, които пък биват изолирани в индивидуални клетки само няколко часа след раждането. Лишени от възможността да общуват с майките си, да изграждат социални връзки с другите телета и да принадлежат към групи от своя вид, тези изолирани животни често показват силни признаци на дистрес, когнитивно изоставане и намален имунитет. Време е да сложим край на страданието в клетка – благодарим ти, че си с нас!)

БОНУС ФАКТ: Кравите имат между 25 000 и 35 000 вкусови рецептори.

Това са два до три пъти повече вкусови рецептори, отколкото имаме ние, хората! Множеството вкусови рецептори им помагат да различават отровни от безопасни растения, както и да се наслаждават на сладки и солени храни, от които получават енергията и хранителните вещества, които са им нужни.

11. Овцете, подобно на козите, имат правоъгълни зеници.

Снимка: Kjell-Jostein Sivertsen.

Техните правоъгълни зеници им осигуряват зрително поле от 270 до 320 градуса. Това означава, че те могат да виждат почти всичко около себе си, с изключение на това, което е точно зад гърба им. Това е особено полезно, тъй като им позволява да са винаги нащрек за хищници.

12. Прасетата са много чисти животни.

Снимка: Christopher Carson.

Въпреки широко разпространените предразсъдъци, прасетата всъщност са много чисти животни.  Ако имат избор, те настойчиво избягват да се изхождат там, където спят и се хранят – дори новородените прасенца напускат местата си за спане, за да се облекчат другаде!

БОНУС ФАКТ: Майките прасета пеят на бебетата си.

Знаеше ли, че майките прасета пеят на бебетата си, докато ги кърмят? Новородените прасенца се научават да следват гласовете на майките си и постоянно общуват с тях. Прасетата имат повече от 20 различни вида грухтене и писъци, с които предават помежду си послания като изразяване на глад, търсене на партньори и други.

Виж как мама прасе пее на малките си: https://youtu.be/iAJUUv1q1TU?si=0CyxzRuynKFgqDU8 .

(Майките прасета в индустриалните ферми прекарват бременността и ранното си майчинство, затворени в тесни клетки. Те не могат дори да се обърнат и кърмят малките си през решетките. Съкровената връзка между майките и бебетата им е потъпкана заради интересите на индустрията. Знаем, че и ти, също като нас, не искаш това да се случва. Затова заедно се борим за край на клетките за животни в Европа!)

Какво още можеш да направиш, за да помогнеш на животните?

Фактът, че си тук, означава много и животните биха се радвали, че имат застъпник като теб! Ето още няколко стъпки, с които можеш да бъдеш ефективен за животните и за забрана на клетките в животновъдството в Европа:

Действай! Прочети статиите с етикет „активизъм” и открий идеите, които те карат да се чувстваш мотивиран да ги развиеш. Ако имаш колебания, ние сме насреща!

Стани част от нас и действай за каузата като доброволец!

Дари, за да ни помогнеш да осигуряваме информационни материали срещу клетките и подкрепа за повече хора, които действат за животните!

Етикети

Още от тази категория

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Share This