fbpx

Разкажи за животните в своята общност!

„Нужен е само един глас с точната височина, за да предизвика лавина.” – Диана Харди

„Нужен е само един глас с точната височина, за да предизвика лавина.” – Диана Харди

Опитай се да си представиш колко много хора срещаш всеки ден – в училище или на работа, в супермаркета, на улицата, в парка, на местата, които посещаваш и харесваш. Сега си представи, че можеш да говориш с всички тези хора и да им разкажеш за животните, за това колко важни са за теб и как всеки от нас може да допринесе за промяната. Това би било прекрасно, не мислиш ли?

Всъщност можеш да го направиш. Днес ти разказваме как.

ОСМЕЛИ СЕ ДА ГОВОРИШ

Животните нямат глас, затова е жизнено важно ние да говорим за тях. Те разчитат на теб. Навсякъде навън има хора, които биха действали със сърце, устрем и страст за света без страдание, за който мечтаем.

Ти си шансът на хората от твоята общност да се докоснат до темата за животните и да заемат позиция. Позиция, която може да промени света.

КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ – ВАРИАНТ 1

  1. Принтирай си безплатните материали – плакати, флаери и стикери – за кампанията срещу клетките, или поръчай стикери и флаери от нас. Прочети статиите по темата, за да си подготвен с цялата нужна информация и да можеш да образоваш и другите.
  1. Помоли учителите си (ако учиш) или се свържи с тях (ако си завършил), за да им разкажеш за инициативата и да им предложиш да говориш по темата в някой от техните часове. Обикновено е уместно да адресираш идеята си към учители по природни или философски науки, но можеш да намериш съмишленици от всички сфери, така че си струва да опиташ. Тогава ще можеш да отидеш в уговорен час и да разкажеш пред класа за кампанията срещу клетките, за това какво преживяват животните и как можем да им помогнем.

! Препоръчително е да адресираш посланието си към възрастова група, в която аудиторията ти ще е достатъчно зряла и подготвена за информацията, която предстои да ѝ поднесеш. Поради тази причина те съветваме да посещаваш ученици от 10, 11-12 клас.

  1. След края на урока, е добре да насърчиш дискусия и участие от учениците, за да си сигурен, че информацията е достигнала до тях и са се ангажирали с нея. Можеш да им раздадеш флаери, стикери и плакати, както и да ги насърчиш да прочетат повече и да бъдат активни на свой ред.

Защо е важно? Младите хора са тези, от които зависи бъдещето. Затова е важно да бъдат социално и морално ангажирани, да знаят истината, да мислят независимо и смело. Те могат да видят животните като чувствителни и достойни същества по-лесно, отколкото възрастните, които разчитат на навици и традиции, усвоени от общността през годините.

ВАРИАНТ 2

  1. Принтирай си безплатните материали – плакати, флаери и стикери – за кампанията срещу клетките, или поръчай стикери и флаери от нас. Прочети статиите по темата, за да си подготвен с цялата нужна информация и да можеш да образоваш и другите.
  1. Събери група от мотивирани приятели, с които да действате заедно за животните. (Можеш да действаш и самостоятелно, но предполагаме, че ще ти е по-приятно в компания.)
  1. Излез навън с флаерите и стикерите, и ги раздавай на хората, които срещаш. Добра стратегия е да застанеш на площад или на друго открито и оживено място, където да спираш минувачите, за да им разкажеш за кампанията срещу клетките и да им предоставиш материали. (Децата обикновено много се радват на стикерите – а покрай това ще можеш да заговориш родителите им за животните.)

! Важно е да започнеш разговора, като кажеш най-важното в най-кратко време, защото първите няколко секунди ще определят дали човекът ще остане и ще те изслуша, или ще отмине.Опитай с нещо като:

„Здравейте, аз съм доброволец към организация за животните, в момента тече кампания срещу клетките в животновъдството и вие може да допринесете за прекратяване на тази жестокост. Бих искал/а да ви разкажа повече или, ако бързате, да ви дам флаер с информация.”

Можеш да сменяш локацията си всеки ден, за да обхванеш възможно най-голямо пространство и различни групи хора.

! Ако искаш да позиционираш инфощанд с масичка, трябва да си извадиш разрешително от Общината. Това често може да бъде направено и онлайн, както и на място в съответната административна сграда. Ние можем да ти съдействаме с повече информация и помощ по въпроса.

Защо е важно? Контактът с други хора на живо е най-добрият начин да предадеш посланието за животните и да приобщиш други към борбата. Това ти дава възможност да подходиш индивидуално, да бъдеш търпелив и асертивен, да участваш в дискусия и да отговаряш на въпроси по темата. Освен това ще изпиташ чувство на удовлетвореност и пълноценно осъществена комуникация, което често липсва в по-голямата си част при активизма онлайн.

ВАРИАНТ 3

  1. Принтирай си безплатните материали – плакати, флаери и стикери – за кампанията срещу клетките, или поръчай стикери от нас. Прочети статиите по темата, за да си подготвен с цялата нужна информация и да можеш да образоваш и другите.
  1. Помисли за местата, които посещаваш често или пък харесваш; за събития, свързани с твоите интереси или с теми, близки до темата за животните. Подходящи са обществени сгради като училища, библиотеки, предприятия и др., а също и частни бизнеси като ресторанти, магазини (за храна за животни и др.), ветеринарни кабинети и др.
  1. Говори с хората, работещи на тези места, като им разкажеш за каузата и ги помолиш да оставиш материали при тях. Можеш да използваш табла за обяви, за да закачиш плакати; маси и плотове, на които да оставиш флаери и стикери, или да намериш други подходящи локации. Попитай хората, работещи в сградата, къде според тях би било най-добре да поставиш материалите. Можеш да помолиш хората да се свържат с теб, ако материалите свършат, за да им занесеш нови, и да предоставиш телефонния си номер за връзка по въпроса.

Защо е важно? Когато хората виждат материали за животните на различни места в ежедневието си, те мислят много повече за това и се ангажират с каузата. Така можем да превърнем посланието за животните в силна, обществено позната и актуална тема.

! Не разлепяй стикери и не оставяй флаери и плакати, без да си поискал разрешение от собствениците или отговорните за мястото хора!

! Не изхвърляй гръбчетата на стикерите, които си отлепил, на нерегламентирани за това места в околната среда. Животните и природата са свързани – нека пазим и двете! По възможност, рециклирай хартиените си отпадъци.

ВАЖНИ ДЕТАЙЛИ

– Носи със себе си тиксо и ножица, за да можеш да разлепяш плакати навсякъде, където е уместно, дори ако собствениците на мястото не разполагат с необходимите ти материали.

– Свържи се първо с хора, които познаваш – така има по-голям шанс да се съгласят да бъдат „проводник” на посланието за животните и да съдействат пълноценно за това.

– Не е задължително, но със сигурност ще ти бъде по-приятно да раздаваш материали с приятели. Може и да се разделите, за да обходите повече места.

– Удобно е да облечеш дрехи с джобове, в които да събираш стикерите и хартиените си отпадъци.

Прочети още: „10 лесни идеи за активизъм срещу клетките в животновъдството”, „Бъди смел: 20 идеи за ефективно действие за животните и Творчески активизъм за животните в клетки: 20 идеи.

НАУЧИ СЕ ОТ ОПИТА НА ДРУГИ

Представяме ти споделения опит, преживявания и уроци на някои от нашите активни доброволци за кампанията „Козметика без жестокост” през лятото на 2022 г.

ЛИЯ

„Да бъда доброволец към „Невидими животни”, ме научи да преодолявам себе си и собственото си безпокойство в името на една достойна кауза, зад която всеки трябва да застане. Стремежът, желанието ми и готовността да постигнем победа за животните бяха по-силни от всичко. Радвам се, че бях част от инициативата! Бях глас на тези, които не притежават такъв, и се запознах с много лъчезарни и сърцати хора.”

ДЕНИС

„В моя град всичко започна, когато с приятелка решихме да представим темата за животните и жестоките експерименти с тях в училище. Обиколихме няколко класа, отговаряхме на въпроси и инициирахме дискусия. Това ни помогна самите ние да сме запознати в дълбочина с проблема. Бързо се събра групичка от мотивирани хора, с които основахме пунктове в града и събирахме подписи през цялото лято. Беше незабравимо, забавно и смислено преживяване!”

ВИКТОРИЯ

„В началото се срамувах да заговарям хората от страх, че няма да са заинтересовани. Всъщност се оказа, че повечето нямаха нищо против. Занесох брошури в магазинчета за козметика, в различни чакални, в йога клубове. Също така лепих стикери за каузата на доста места. Това, че допринасям за значима кауза, ме накара да се чувствам горда.”

Ако се колебаеш дали ще можеш сам и имаш нужда от приятелска подкрепа, повече информация или насоки – не се колебай да ни пишеш! contact@nevidimi.bg

Етикети

Още от тази категория

Share This