fbpx

Вегануари 1: въведение

Месецът, в който хиляди хора се осмеляват на промяна, основана на емпатия, съчувствие и грижа. Стани един от нас!

Месецът, в който хиляди хора се осмеляват на промяна, основана на емпатия, съчувствие и грижа.

Стани един от нас!

Какво е вегануари?

Вегануари е организация с нестопанска цел, която насърчава хората по цял свят да се придържат към веганство (растително хранене) през януари (и след него). По време на кампанията през 2022г. повече от 620 000 души са се присъединили, а в ключовите страни от кампанията са били реализирани повече от 1540 нови вегански продукта и опции.

Вегануари подкрепя преминаването към растителна диета като начин за защита на околната среда, предотвратяване на страданието на животните и подобряване на здравето.

,,Невидими животни’’ и месецът на веганството

По случай вегануари, ние от ,,Невидими животни’’ ще публикуваме серия от четири статии, обхващащи различни аспекти на животновъдната индустрия. Ще научите истината за страданието на животните, разрушаването на природата и рисковете за здравето на хората. Ще покажем отговора на въпроса ,,защо’’ по отношение на веганството, а също и ,,как’’.

Нека започнем с кратка история!

(Пред)история

Въпреки че терминът “веган” не е бил използван до 1940 г., концепцията в различни вариации може да бъде проследена до древните индийски и средиземноморски общества.

Още през 500 г.пр.н.е. гръцкият философ и математик Питагор и неговите последователи практикували вегетарианство по религиозни и етични причини. По същото време Сидхарта Гаутама (по-известен като Буда) препоръчвал вегетарианска диета на своите последователи, а религии като индуизъм и джайнизъм също се застъпват за вегетарианство, насърчавайки идеята, че хората не бива да причиняват болка на други живи създания.

Веганството днес

Преходът от вегетарианство към веганство е насърчаван от глобални движения като Вегануари.

Броят на хората, които се включват в кампанията ,,Вегануари” през годините. (Източник: ВВС.)

Данните показват, че днес броят вегани нараства с ускорени темпове- в САЩ с 600% между 2014 и 2018 г. , в Италия с 94,4% от 2011 до 2016 г. , а Великобритания, Австралия и Нова Зеландия показват сходни модели.

Видове веганство

В основата си веганството е философия, която се бори срещу експлоатацията на животни и за целта избягва всички продукти на животинска основа. Въпреки това, съществува разнообразен набор от причини, мотивация и ценности, които водят хората към веганството. Те могат да включват политическо или морално отношение към проблема, екологични и климатични фактори, духовни вярвания, социални идеали или лични здравословни причини.

Въз основа на тези различия се обособяват 7 вида веганство. Нека ги разгледаме накратко!

Етичен веган (веган за животните)– основна причина е загрижеността и емпатията към животните. Този вид веганство не се свежда само до диета, но означава отхвърляне на всички продукти и активности, свързани с експлоатация на животни (напр. облекло от вълна, ходене на цирк, езда, зоологически градини и др.).

Екологичен веган (веган за природата)– воден от желанието да защити планетата от вредите, причинени от животновъдството, и идеята за намаляване на отпечатъка върху околната среда.

Религиозен веган– въздържанието от животински продукти е част от много източни религии като индуизъм, джайнизъм, будизъм и др. Всички те поставят силен акцент върху ненасилието към всички живи същества като основен принцип.

Интерсекционален веган-интерсекционизмът е рамка, която се стреми да разбере как един вид, човек или група от хора са засегнати от сложен набор от припокриващи се форми на дискриминация. Акцентът е върху осъзнаването, че борбата на потиснатите хора и животни е взаимосвързана и има смисъл да се борим за справедливост като цяло, а не под формата на индивидуални каузи.

Етичен фрутарианец (плодоядец)– за разлика от етичните вегани, етичните фрутарианци се придържат към диета, съставена изцяло от плодове. В основата на техния начин на живот е идеята за ненасилие и уважение към всички живи същества, включително растенията.

Праволинеен веган (straight edge veganism)– акцент върху здравословния начин на живот без алкохол, тютюн и наркотични вещества. Приоритет има отхвърлянето на експлоатацията на животни, която е вградена в политическите системи на властта.

Здравословен веган (веган за здравето)– изключена е консумацията месо или други животински продукти, но този принцип касае само диетата и не е задължително да обхваща други аспекти от живота. Водеща причина за избора на веганство са ползите за здравето.

Интересни факти за веганството

Изследванията показват, че бихме разполагали с ресурси, достатъчни да нахраним още 4 милиарда души, ако отглеждаме растителни култури директно за консумация от човека, вместо да храним селскостопански животни с тях и след това да ги консумираме.

Метаболизмът на хората, които следват растителна диета, изгаря средно с 16% по-бързо калориите от метаболизма на месоядните през първите няколко часа след хранене.

Първият веган е бил 41-годишният д-р Уилям Ламб през 1806 г., който възприема строга растителна диета заради здравословни причини. По това време е било обичайно хората, които следват вегетарианска диета, да консумират млечни продукти, но д-р Ламб отхвърля и тях.

Според проучване на изследователи от Оксфордския университет веганската диета е “най-значимата стъпка“, която човек може да предприеме за намаляване на въздействието си върху околната среда- с цели 73%.

С преминаването си към изцяло веганска диета, човек спасява стотици животни всяка година.

Поради огромният обем ресурси, необходими за отглеждането на животни за месо и млечни продукти, веганската диета спомага за спестяването на повече от 1,5 милиона литра вода, 1000 квадратни метра гора и 3300 кг СО2 на човек всяка година. (Знаеше ли, че са необходими 10 910 литра вода, за да се произведе само един килограм говеждо месо?)

Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на растителна храна и ниско съдържание на животински продукти са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2.

Заключение

Ние решаваме своето бъдеще… и бъдещето на милиарди животни, които нямат глас да се защитят.

Знаем, че понякога е трудно да промениш навиците в ежедневието си. Всеки е различен и пътят, който изминаваме, не е еднакъв. Искаме да ти припомним, че всяка стъпка, която предприемеш в полза на животните, е ценна и важна!

За да можем заедно да създадем свят, в който любовта и емпатията са двигател на действията ни.

Ние имаме избор!

Развълнуван ли си да научиш повече?

Следи сайта nevidimi.bg, за да не пропуснеш предстоящите материали по темата!

Източници и препоръчителни материали:

статии: https://veganuary.com/about/about-us/ ; https://time.com/3958070/history-of-veganism/ ; https://www.earthsave.ca/blog/a-brief-history-of-veganism/ ; https://thevou.com/lifestyle/how-many-vegans-are-in-the-world/ ; https://challenge22.com/veganism-facts/ ; https://onehome.org.uk/topics/food-and-drink/diet/11-surprising-facts-about-veganism/ ; https://plantpuree.com/vegan-lifestyle/types-of-vegans/#h-types-of-vegans

Етикети

Още от тази категория

Share This