fbpx

12 невероятни жени активисти за правата на животните – втора част

“Отговорността е на всеки един от нас – всеки мъж, жена и дете на тази планета – да се опита да намали страданието в света ни… “ – Себа Джонсън

“Отговорността е на всеки един от нас – всеки мъж, жена и дете на тази планета – да се опита да намали страданието в света ни… “ – Себа Джонсън

Месец март е празник на жените – и какъв по-добър повод от това да се запознаем отблизо с някои от най-значимите и вдъхновяващи женски фигури в активизма за правата на животните?

Днес сме избрали да ти представим втора част от двете статии за 12 смели, умни, емпатични и проактивни жени, които са оставили своя почерк в историята на борбата за животните.

Имаш ли още допълнения или любими активистки, които сме пропуснали? Сподели ни ги на contact@nevidimi.bg – ще се радваме да чуем за тях!

СЕБА ДЖОНСЪН

Себа Джонсън е афро-американски олимпийски атлет, актриса и активист за животните. Тя става първата чернокожа жена скиор в Олимпийските игри (и единствената до 2014-та година), както и най-младият участник в ски състезания в историята на Олимпийските игри (състезавала се е едва на възраст от 14 години!). 

Отгледана още от дете като веган (т.е. изцяло с растителна храна и без употреба на продукти от животни) и водена на множество протести за права на животните, тя остава вярна на принципите и вярванията си, дори с цената на професионалния успех – през 1989 година Джонсън е била дисквалифицирана от Световната купа по ски алпийски дисциплини, тъй като е отказала да носи костюм, съдържащ вълна и кожа.

МЕЛАНИ ДЖОЙ

Мелани Джой е социален психолог, специализирал в темите за отношенията, комуникацията и социалната трансформация. Тя е автор и носител на множество награди за книгите си, вкл. бестселърите “Защо обичаме кучета, ядем прасета и носим крави” и “Разбиране на взаимоотношенията: как да изградим устойчивост и да се радваме на живота, любовта и работата”. Джой е също международно известен говорител, представял работата си в цели петдесет държави на шест континента.

Мелани Джой е позната най-вече покрай своите теории за психологията на насилието и ненасилието и за изграждането на здравословни взаимоотношения. Тя анализира и обяснява защо хората се ангажират в поведения, които нараняват другите хора, животните, планетата и тях самите – както и как да променим тези деструктивни модели. 

Известна е и с въвеждането на термина “карнизъм”. Той обозначава доминиращата система от вярвания, която обуславя хората да виждат определени видове животни като храна и да приемат отношение към тях, което би било възприето като неприемливо и жестоко, ако е насочено към други видове. Класификацията на животните, характерна за карнизма, е относителна, тъй като в някои страни например кучетата могат да бъдат възприемани като животни за храна, докато в други страни да са любимци, защитени от закона. 

Мелани е осмият носител на Ahimsa Award – награда, присъждана на Далай Лама и Нелсън Мандела – за работата ѝ върху постигането на глобално ненасилие, и освен това е носител на наградите Peter Singer Prize и Empty Cages Prize за работата си върху стратегии за намаляване на страданието на животните и промяна на обществените нагласи по темата.

АФ КО

Аф Ко е американска писателка, активист за животните и създател на дигитално съдържание. Тя пише за връзките между расизма и робството, от една страна, и експлоатацията на животните, от друга – не като два отделни проблема, които се срещат някъде, а като две неумолими идеологии с общ корен от самото начало

Подразнена от наратива, че веганството е привилегия на белите и не е предназначено за хора с друг цвят на кожата, Аф Ко създава Списък от 100 цветнокожи вегани и уебсайт – Black Vegans Rock, за да се противопостави на дискриминиращите вярвания спрямо веганството и да покаже пригодността му за всички хора, без значение от раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия и т.н. Усилията ѝ за овластяване на веганите с различен цвят на кожата са признати от PETA като значим принос към движението за животните.

ИНГРИД НЮКИРК

Ингрид Нюкирк е активист за животните, автор на книги и основател на Хора за етично отношение към животните (People for the Ethical Treatment of Animals – PETA) – най-голямата организация за права на животните в света.

Нюкирк основава PETA през март на 1980 година със своя познат и също активист за животните Алекс Пачеко. Те привличат публичното внимание през 1981 година по време на това, което става известно като случаят на маймуните от Силвър Спринг – тогава Пачеко снима как 17 маймуни са използвани за експерименти в Института за изследване на поведението в Силвър Спринг, Мериленд. Експериментите включват отрязване на сензорните ганглии към крайниците на животните и след това използване на физически ограничения, електрически ток и задържане на храна, за да бъдат накарани маймуните да използват крайниците си – идеята е да се види дали животните действително могат да бъдат накарани да използват крайниците си, които не чувстват.

Този случай на разкрита жестокост води до първата полицейска акция в лаборатория за изследвания с животни и до промяна в Закона за защита на животните. Оттогава Нюкирк е водила кампании за спиране на експериментите с животни за краш тестове, както и за тестване на козметика върху животни и е организирала разследвания под прикритие, които са довели до правителствени санкции срещу компании, университети и други институции или частни лица, които използват животни. 

“Всички прояви на тирания, фанатизъм, насилие и жестокост са нередни и когато ги видим, не трябва никога да оставаме мълчаливи”, казва Ингрид. И още: “Всяко животно има своята история, своите мисли, мечти и интереси. Всички животни чувстват радост и привързаност, болка и страх и ние знаем това без дори сянка на съмнение. Всички те заслужават човекът да се отнесе към тях с уважение, предоставяйки им възможност да бъдат обгрижени с оглед на техните интереси или да бъдат оставени на мира”.

КАРЕН ДЕЙВИС

Карен Дейвис е защитник на животните, както и основател и президент (до 2023 година) на неправителствената организация United Poultry Concerns, която адресира проблемите в отношението към одомашените птици – вкл. пилета, пуйки и патици – в индустриалното животновъдство. 

Тя е автор на няколко книги за права на животните и веганство: Prisoned Chickens, Poisoned Eggs: An Inside Look at the Modern Poultry Industry (1997) and The Holocaust and the Henmaid’s Tale: A Case for Comparing Atrocities (2005). 

През юли 2002 г. Карен Дейвис е приета в Залата на славата за правата на животните “за изключителен принос за освобождението на животните”. От 1999 г. насам тя и организацията ѝ са били домакини на 19 конференции за защита на животните.

“Погледнете лицата и очите на животните и наблюдавайте езика на тялото им. Забележете гласовете им. Идеята, че човешките същества не могат логически да разпознаят страданието им или да си направят смислени изводи за това как човек би реагирал на условията, в които живеят кокошките в клетки, е нелепа. Има база за емпатия и разбиране във факта на еволюционната ни приемственост с други живи същества, която ни позволява да разпознаваме в тях преживявания, подобни на нашите собствени

Фактът, че животните са насилствено държани в среда, която отразява човешката природа, а не на тяхната, означава, че страдат много повече по начини, които дори не можем да си представим. Ако те предпочитаха да бъдат наблъскани заедно в клетки без контакт с външния свят, нямаше да има нужда от силно ограничаващи ги физически съоръжения и осакатявания като отрязване на връхчето на човките им с горещ метал, за да не се кълват взаимно. Индустрията за яйца няма нищо против да твърди, че осакатена птица в клетка е “щастлива”, “доволна” и “пееща”, но ще се обърне и ще се опита да ви се противопостави с обвинения в антропоморфизъм, ако логично твърдите, че птицата е нещастна”, споделя Карен.

ДЖЕНЕЗИС БЪТЛЪР

Дженезис Бътлър е активист за природата и животните и един от най-младите говорители в TEDx talks. Едва на 10-годишна възраст тя представя темата “Визията на една 10-годишна за излекуване на планетата”, адресирайки негативното влияние на животновъдството върху околната среда.

Тя става веган на 6-годишна възраст и има многобройни награди и признания за дейността си като активист. Към момента е лидер на Движението на младите за климата (Youth Climate Save movement), първата ръководена от младежи организация за опазване на природата, която поставя акцент върху ролята на индустриалното животновъдство за промяната на климата и се стреми да даде на младите хора платформа, от която гласът им да бъде чут.

“Някои хора мислят, че проявата на доброта към всички видове е слабост, но всъщност това е суперсила! Затова не позволявай на никого да те кара да се чувстваш зле или луд за това, че изпитваш емпатия към животните. Хората са се опитвали да постъпят така с мен, но това само ме прави по-силна и мотивирана да говоря за животните дори повече”, споделя Дженезис.

СПОДЕЛИ ВДЪХНОВЕНИЕТО!

Успя ли да откриеш мотивация и насърчение в историите на тези жени, посветили живота си на борбата за животните? Сподели вдъхновението с приятелите си и/или в социалните мрежи, за да покажеш на всички красотата на борбата за промяна!

Прочети и първа част с останалите 6 невероятни жени активисти за животните!

Източници:

Мелани Джой: https://en.wikipedia.org/wiki/Melanie_Joy; https://en.wikipedia.org/wiki/Carnism.

Аф Ко: https://en.wikipedia.org/wiki/Aph_Ko.

Себа Джонсън: https://en.wikipedia.org/wiki/Seba_Johnson.

Ингрид Нюкирк: https://en.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Newkirk; https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Spring_monkeys; https://www.brainyquote.com/quotes/ingrid_newkirk_499536

Карен Дейвис: https://en.wikipedia.org/wiki/Karen_Davis_(activist); https://www.upc-online.org/alerts/231120_missing_karen_davis.html.

Дженезис Бътлър: https://www.genesisforanimals.org/youth-climate-save; https://www.livekindly.com/teenage-activist-genesis-butler-hero-animals/.   

Етикети

Още от тази категория

Share This