fbpx

Как да различим истинската козина от изкуствената?

Ето няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да направиш етичния избор.

Ето няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да направиш етичния избор.

В последно време все повече хора правят съзнателния избор да не купуват дрехи и изделия от естествена козина и търсят по-етични алтернативи. В резултат на това все повече модни марки и вериги избират да създават и продават продукти от синтетична козина.

Синтетичната козина често е изработена толкова добре, че е много трудно да я различим от истинската. Това е добра новина за модните марки и дизайнерите, защото означава, че не се налагат никакви компромиси от тяхна страна. Крайният продукт може да изглежда по абсолютно същия начин, без да се налага хиляди животни да страдат и умират в името на модата. От друга страна обаче, различаването на синтетичната от естествената козина става все по-трудно.

Ето няколко бързи начина, по които да разбереш дали дадено изделие е направено от естествена козина или не.

Цената не е фактор

Това, че дадено изделие е евтино, не означава задължително, че е от изкуствена козина. Много от продуктите, направени от истинска козина, са съвсем малки – ключодържатели, ръкавици, шалове и други аксесоари. Много от тях идват от Китай – най-големият износител на кожа в света, където естествената козина е много евтина. Животните обикновено са отглеждани в ужасни условия, за да е по-ниска крайната цена на продукта. В резултат на това изделие, изработено от качествена изкуствена козина, може да се окаже много по-скъпо от такова, направено от козината на норка или чинчила.

ЕТИКЕТИТЕ ЛЪЖАТ

Ако на етикета пише, че дадено изделие е от истинска кожа, това най-вероятно е вярно. Понякога обаче естествената кожа може да не е спомената като част от състава на определен продукт и той все пак да съдържа такава.

Обикновено естествената кожа трябва да надвишава определен процент, за да бъде спомената на етикета. Ако някоя дреха или аксесоар съдържа съвсем малко естествена козина, производителят не е длъжен да посочва това изрично. Особено внимателни трябва да сме с малки аксесоари – при тях регулациите са по-слаби, отколкото при дрехите и други по-големи изделия.

В ЕС естествената козина обикновено се споменава на етикетите просто като „нетекстилна тъкан от животински произход“. Освен кожа това може да означава коприна, вълна и много други видове тъкани.

В резултат на това много вериги, които твърдят, че не предлагат продукти от естествена кожа и следват определени етични политики, може несъзнателно да заблуждават клиентите си. Често дори самите магазини не са наясно с това заради подвеждащите етикети.

Каква е козината на допир

Най-лесният начин да разбереш дали даден продукт е от естествена козина е да прокараш ръка през него. Синтетичната козина, особено евтината, е по-груба. Усещането е като да докосваш плюшена играчка. Във влажно време или ако ръцете ти са мокри, изкуствената козина става лепкава.

Истинската козина е много мека, гладка и гъста. Тук усещането напомня повече на това да галиш котка или куче.

При по-качествената синтетична козина този тест обаче може да не проработи – тя все пак е направена така, че да имитира истинската възможно най-добре.

Връхчетата на космите

Връхчетата на естествените косми са леко заострени – точно като тези на кучето или котката ти, или твоите собствени. Синтетичните косми имат по-притъпени връхчета, тъй като са били срязани в процеса на производство.

Основата

Раздели снопчетата козина и погледни основата. Естествената козина е прикрепена към кожа, докато основата на синтетичната е изкуствен материал.

Освен това изкуствените косми обикновено са с еднаква дължина, подобен цвят и по-проста структура. Естествените косми често са на слоеве с различна дължина.

Тест с игла

Прокарай игла през основата, към която е прикрепена козината. Ако иглата минава много трудно или изобщо не минава, най-вероятно кожата е истинска. Ако минава лесно, кожата вероятно е изкуствена.

Тест с кибрит/запалка

Този тест е подходящ в случаите, когато вече притежаваш дадено изделие – не пробвай това в магазина. Внимателно отдели няколко косъма и ги запали с кибрит или запалка. Истинската козина потъмнява и мирише като изгоряла човешка коса. Синтетичната мирише на пластмаса и се разтапя, тъй като се прави от полиестер или акрил.

Препоръчваме ти да използваш няколко различни теста, за да се увериш, че не купуваш изделие от естествена козина. Ако обаче и след това не си сигурен дали продуктът е от изкуствени материали, най-добре не го купувай изобщо. Избери дреха или аксесоар от синтетична материя, за създаването на която не е трябвало да страда нито едно животно.

Етикети

Още от тази категория

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

Share This