fbpx

Над 1 700 000 подписа от европейски граждани събра инициативата „Европа без кожи“

Над 77 500 от тях са на пълнолетни българи, което поставя страната ни на челно място по принос към каузата.
Норка от ферма за кожи, спасена

Кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“ приключи успешно на 1-ви март 2023 г., два месеца по-рано от предварително обявения официален краен срок. От старта ѝ на 18 май 2022 г. общият брой подписи в подкрепа на каузата за забрана на добива и търговията с ценни кожи, е над 1 700 000. Повече от 77 500 от тях са на пълнолетни български граждани. Само за месец февруари  2023 г. техният брой е над 20 000. Петицията ще бъде входирана в Европейската комисия (ЕК), при калкулиране на 1 милион валидни подписа. Крайната цел на гражданската инициатива е преразглеждане законодателството с цел забрана на фермите за кожи на територията на целия ЕС, както и забрана на вноса и продажбата на кожи от норки, лисици, чинчили и др.

Активна роля за насърчаване на ангажираността с каузата в последната фаза на кампанията през месец февруари има гражданската организация „Невидими животни“. Тя разпространи анонимно видео с разказ на бивш работник от фермата за норки край село Маджерито, в Община Стара Загора, с цел повишаване на осведомеността за нехуманното отглеждане и умъртвяване на норки у нас. Представители на организацията се включиха и в протеста в подкрепа на заповедта, която забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, в началото на февруари 2023 г. „Кампанията на „Европа без кожи“ приключи с огромен успех. Броят събрани подписи от български граждани поставя страната ни на 4-то място по принос към инициативата – измежду всички държави в ЕС. Резултатите не ни изненадват, тъй като още от началото на инициативата през 2022 г. България имаше активна роля в заявяването на категорична подкрепа в борбата срещу индустрията за добив и търговия с ценни кожи“, заяви Илина Генова, активист от „Невидими животни“.

„Представата на съвременното общество за хуманно отношение към животните не съответства с практиките, на които дадохме гласност с видеото, което заснехме с бивш работник от фермата за норки край село Маджерито. Вярвам, че неговият разказ послужи за по-широко ангажиране на българското общество с каузата, като запознае хората с действията, извършвани зад високите ограждения“, сподели Стефан Димитров, един от основателите на „Невидими животни“.

„Отличните резултати в края на инициативата са поредният показател за ясната позиция на европейското общество в борбата за прекратяване функционирането на фермите за кожи в Европа. Това е първата Европейска гражданска инициатива, която толкова бързо събира нужната подкрепа. Сега се обръщаме към Европейската комисия. Време е тя да изпълни исканията на над 1,7 млн. граждани, да разгледа проблема и да предложи законодателство, което да постави въпроса за забрана на фермите за кожи, и на вноса и продажбата на такива кожи, на дневен ред“, коментира Елиа Тилева, активист от „Невидими животни“.

-КРАЙ-

За „Невидими животни“

Гражданската организация „Невидими животни“ поставя фокус върху ефективната работа за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните се третират като съзнателни същества с право на свободен живот и защита от жестоко и нехуманно отношение. През 2022 г., организацията предприема активни действия в подкрепа на европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, насочена към забрана отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив и продажба на ценни кожи от фермите.

За повече информация: 

Стефан Димитров, активист от „Невидими животни“, email: contact@nevidimi.bg, тел. за контакт: 0877 970 722 или Илина Генова, активист от „Невидими животни“, email: contact@nevidimi.bg, тел. за контакт: 0877 360 319

Снимки и видео за свободна употреба

Моля, посочете за източник „Невидими животни“. Видеото с работника (Instagram, Facebook, YouTube, за сваляне). Фермата за норки до Стара Загора отвътре (2021 г.): Снимки, видео

Етикети

Още от тази категория

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко над две трети от българските граждани смятат, че България трябва да подкрепи постепенното прекратяване на индустриалното отглеждане на животни в клетки в ЕС, и повече от половината биха гласували за политик, който отстоява тази позици

Share This