fbpx

Работник от ферма за норки: Задушавахме ги в газови камери

Съобщение до медиите

Гражданската организация „Невидими животни“ публикува анонимно видео с разказ на бивш работник от фермата за норки до Стара Загора. Служителят разкрива рутинните практики, на които са подложени животните във ферми за кожи като тази до Стара Загора, и описва в детайли как процедират и се отнасят с животните при добива на кожите им. Публикуваното видео е в подкрепа на Европейската гражданска инициатива „За Европа без кожи“. От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой подписали граждани от ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е малко над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са подписалите се от България.

Видеото разкрива подробности за начина, по който животните биват отглеждани и умъртвявани, за да бъдат одрани и кожите им да бъдат използвани за модни аксесоари. Активистите от ,,Невидими животни” допълват, че описаните практики не са изключение, а рутина в тези ферми.

„От години знаем за мизерията, в която живеят норките, отглеждани и убивани само за кожите им. Кадрите от скрита камера, които публикувахме в медиите преди по-малко от година, го потвърдиха. Досегът ми с този човек обаче ми показа, че фермата за норки е жестокост не само за животните в нея, но и за работниците. Единствените хора, които печелят от фермата за норки, са собствениците.“, сподели Илина Генова, активист от организацията.

Целта, която представителите на „Невидими животни“ си поставят, за да подсигурят успеха на инициативата, е набирането на общо 80 000 подписи в България до крайния срок в края на февруари.

„Нещата, които чух по време на разговора ни с този бивш работник от фермата за норки, още повече ми доказаха, че тази жестока индустрия няма място в нашето общество. Самият факт, че работникът пожела да остане анонимен за собствената си безопасност, показва, че собствениците на фермата отлично знаят това, че случващото се в нея е несъвместимо с моралните разбирания на обществото ни.“, разказа Стефан Димитров от ,,Невидими животни”.

„Вече над един милион европейци са се подписали за край на фермите за кожи в Европа, включително десетки хиляди българи, които искат тази жестока индустрия да приключи. Няма друга Европейска гражданска инициатива, която да е събирала по-бързо подкрепа от гражданите на Европейския съюз. Сега имаме шанса да накараме Европейската комисия да предприеме мерки по въпроса и да забрани окончателно фермите за кожи. Но не ни остава много време- затова е важно всеки да подпише и да заяви подкрепата си за каузата сега чрез официалния формуляр на www.zanorkite.bg, допълва Елиа Тилева от организацията.

-КРАЙ-

За „Невидими животни“

Гражданската организация „Невидими животни“ поставя фокус върху ефективната работа за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните се третират като съзнателни същества с право на свободен живот и защита от жестоко и нехуманно отношение. През 2022 г., организацията предприема активни действия в подкрепа на европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, насочена към забрана отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив и продажба на ценни кожи от фермите.

За повече информация: 

Стефан Димитров, активист от „Невидими животни“, email: contact@nevidimi.bg, тел. за контакт: 0877 970 722

Снимки и видео за свободна употреба

Моля, посочете за източник „Невидими животни“.

Видеото с работника (Instagram, Facebook, YouTube, за сваляне).

Фермата за норки до Стара Загора отвътре (2021 г.): Снимки, видео

Етикети

Още от тази категория

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

Share This