fbpx

Ужасяващи кадри! Зверско отношение при транспортирането на животни

20.01.2022 Организации за защита на животните разкриха ужасяващи кадри, заснети при транспортирането на животни. Призивът е за забрана на транспорта на живи животни на дълги разстояния. Регламентът за транспорта на животни на европейско ниво скоро ще бъде преразгледан и ще бъде подложен на окончателно гласуване от членовете на Европейския парламент днес, на 20.01.2022г. Анкетната комисия за защита на животните по време на транспорт (ANIT) планира да гласува компромисни изменения, които са недостатъчни, за да се справят с редица проблеми, касаещи животните. През изминалата година комисията организира […]

20.01.2022

Организации за защита на животните разкриха ужасяващи кадри, заснети при транспортирането на животни. Призивът е за забрана на транспорта на живи животни на дълги разстояния. Регламентът за транспорта на животни на европейско ниво скоро ще бъде преразгледан и ще бъде подложен на окончателно гласуване от членовете на Европейския парламент днес, на 20.01.2022г.

Анкетната комисия за защита на животните по време на транспорт (ANIT) планира да гласува компромисни изменения, които са недостатъчни, за да се справят с редица проблеми, касаещи животните.

През изминалата година комисията организира десетки изслушвания и работни срещи с експерти, като стана и свидетел на това как корабите „Карим Аллах“ и „Елбейк“ прекараха три месеца в Средиземно море в бюрократична безизходица, която завърши с умъртвяването на 2600 крави, бикове и телета, но изглежда, че получената информация само частично е послужила за изготвянето на окончателните доклади.

Въпреки че в доклада на ANIT ясно е посочено: „Продължителността на пътуването е един от факторите, които увеличават стреса и страданието на животните по време на транспортиране“, комисията не отправи призив за цялостна забрана на транспортирането на живи животни извън Европейския съюз, а призова за търговия с месо и трупове само „когато е възможно“.

В друга част от доклада комисията стига до заключението, че много от проблемите при транспортирането на животни произтичат от неясни законодателни разпоредби в отделните страни. Това изправя компаниите и държавите-членки, които спазват правилата, пред нелоялна конкуренция от страна на не спазващите ги, което от своя страна може да доведе до „надпревара към дъното“ по отношение на стандартите за хуманно отношение към животните по време на транспорт.

Съгласно Регламент № 1/2005 на Европейския съвет, от 10-дневна възраст телетата могат да бъдат превозвани в продължение на не повече от 8 часа. А на 14-дневна възраст вече са допустими над 8 часа (дълги пътувания), въпреки че на тази възраст младите животни са много податливи на болести и стрес.

Във връзка с това 7 различни организации публикуваха заснети кадри, показващи нехуманно отношение към животните, както и масово неспазване на Регламента (раждащи животни по време на път), и отправиха призив към eвродепутатите да гласуват за забрана на транспортирането на живи животни на дълги разстояния. Част от най-смущаващите кадри са от българо-турската граница.

„Невъзможността да се проследят условията на транспорт, когато камионите с животни напускат Европейския съюз, отваря врата за жестоко отношение към животните без последици.“ казва Петър Атанасов от организация „Невидими животни“.”

Днес – на 20-ти януари – членовете на Европейския парламент окончателно ще гласуват измененията на Регламента за транспорта на животни.

####

Видео материали и снимки може да намерите тук: https://drive.google.com/drive/folders/16j7dh9U6b6BqOpp38Wr0_jQR93ZYSQWK?usp=sharing

Те са предоставени от: Animals International, EyesOnAnimals, Israel Against Live Shipments, PATAV (Plataforma Anti-Transporte de Animais Vivos), AWF (Animal Welfare Foundation), Animal Save Setubal, TSB (TierSchutzBund-Zuerich)

За контакт: Петър Атанасов, „Невидими животни“, телефон: 0892980131

Етикети

Още от тази категория

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко над две трети от българските граждани смятат, че България трябва да подкрепи постепенното прекратяване на индустриалното отглеждане на животни в клетки в ЕС, и повече от половината биха гласували за политик, който отстоява тази позици

Share This