fbpx

Шокиращи нови кадри от фермата за норки до Стара Загора

Днес от „Невидими животни“ представихме в ефира на „Тази сутрин“ по bTV ужасяващи нови кадри от фермата за норки, зад която стои Иван Ангелов „Пилето“ – фирма „Градус“.

Кадрите, които публикувахме, разбиват всякаква останала илюзия за каквото и да било подобрение в тази кошмарна ферма, която от години е под политически чадър. Ситуацията в тази ферма не само, че не се подобрява, а напротив: Спрямо последните кадри от 2017 г., фермата и животните в нея видимо са в още по-занемарено и окаяно състояние.

Ферма за норки отвътре: Кадри показват мизерията, в която се отглеждат животни

Сцена от филм на ужасите

Животните прекарват живота си в мръсни, изпочупени клетки. Разследващите документират и животни с рани по главите, лапите и опашките – рани, които очевидно никога не са били лекувани по никакъв начин. Раните са или от самонаряване, или от сбивания.

Животните се сбиват и самонараняват, защото буквално полудяват от ужасяващите условия, в които се отглеждат. Някои животни не оцеляват през няколкото месеца, които прекарват във фермите, и умират от ужасна смърт в клетките: На кадрите се виждат трупове, които от дни или седмици са оставени да се разлагат.

Българският ветеринарен съюз потвърждава ужасното страдание, на което тези животни са подложени, и подкрепя забраната. Тази ферма е нагледен пример защо трябва да забраним тази жестока индустрия не само в България, но и в целия Европейски съюз.

Газови камери със сертификат: WelFur

Още по-шокиращото е, че по думите на норковъдите фермата е част от международната схема за сертифициране WelFur, програма на бизнеса за хуманно отношение към животните. WelFur не е нищо повече от професионален камуфлаж, разработен от и за кожухарската индустрия, който цели единствено да запази фермите за норки без никаква съществена промяна.

Така изглежда сертифицирана ферма за норки.

Хората не желаят животни да се хвърлят в газови камери, за да бъдат направени на пухкави модни аксесоари, ключодържатели и луксозни палта. Без значение дали газовата камера има сертификат или не.

Проблемът не е просто в условията

Почти всичко, което се вижда на кадрите, отразяват стандартната практика. Това са неща, които се намират във всяка ферма за норки: Малките телени клетки, сбиванията, раните, канибализмът, труповете… газовите камери. Няма „добра“ ферма за норки.

Тази безсмислена жестокост никога няма да отговаря на представите за хуманно отношение на обществото и науката. Без значение е дали всяка норка е затворена в клетка с 1 кв. м. или 5. Хората просто не желаят диви животни да се хвърлят в газови камери само за да станат на модни аксесоари. Единственото решение е забрана.

Местните са пропищяли

В халетата свободно се разхождат норки извън клетките. Те искат просто да спасят кожата си. За жалост все пак са диви хищници. Когато излезнат от фермата, те стигат до съседното село Маджерито. Влизат в дворовете на местните и им убиват кокошките, агнетата, дори има случай на новородено конче, което е било брутално нахапано от норки.

Става дума за възрастни хора, които разчитат на тези животни за препитанието си. Отделно смрадта, която се носи от фермата, е ужасяваща и нетърпима, както я описват местните в репортаж на bTV.

От години на загуба

Както е видно от Годишните финансови отчети на фирмата – „Фармпро“ ООД – те от години работят на загуба. Не плащат данъци. За сметка на това, ние като данъкоплатци ще плащаме за справяне със щетите, които фермата нанася върху природата и живота на местните жители.

Възниква въпросът: Ако фермата е на загуба, защо продължава да работи? Отговорът се крие в храната, която дават на норките:

Норките са кофата за боклук на „Градус“

Фермата за норки е била създадена преди години, за да може „Градус“ да не плаща на държавата, за да изгаря в екарисаж отпадъците от производството им на пилешко месо. Вместо това карантии, глави и крака на пилета „Градус“ се смилят и изсипват ежедневно върху клетките на 130 хиляди норки. Това твърдят самите представители на фермата.

Корупцията и политическият чадър

На всички е ясно, че единствената причина тази ферма да не е била затворена още преди години е защото зад нея стои крупен бизнесмен с много сериозен политически гръб: Иван Ангелов „Пилето“.

Може би най-нагледният пример за политическия чадър, който от години пази Ангелови и бизнесите им, е протоколът от една проверка на фермата за норки през 2019 г. В Особеното мнение, прикрепено към него от участник в проверката, д-р Йордан Кошев от ИБЕИ към БАН, пише черно на бяло:

Господин Иван Ангелов започна да взима дейно участие при подготовката на протокола, като даваше указания как да бъдат описани отделните констатации и заключения.

Друг подобен пример е явното бездействие на прокуратурата по случая със 100 тона одрани трупове на норки, незаконно заровени в изоставена мина до Стара Загора. До днес днешен твърдението е, че не се знае кой е извършителят, въпреки че 100 тона одрани норки на километри от Стара Загора не сочат към нищо друго, освен фермата на „Градус“.

И, разбира се, всички помним обвиненията срещу Ангелов от страна на Светослав Илчовски по време на Комисията по ревизиите миналата година. Сред тях беше обвинение в рекет от страна на Ангелов към Илчовски и други бизнесмени, за да бъдат загробвани трупове на одрани норки незаконно в земите им.

Промяната?

За първи път в историята, в Коалиционното споразумение на управляващите партии присъства „забрана на отглеждане на норки“: в Приложение 11: Околна среда и води. Правителството е обещало да направи нужното. Време е да покаже решителност в борбата с мафията – време е да падне политическият чадър над „Градус“ и фермата за норки.

Министърът на околната среда Борислав Сандов може собственоръчно да сложи край на този кошмар, с който от години тече борба. Чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие му дава право да издаде заповед, забраняваща американските норки като инвазивен вид. Становища, които недвусмислено доказват, че норките са инвазивни, има от МОСВ, НПНМ към БАН, ИБЕИ към БАН и редица други институции.

РЕДАКЦИЯ: Днес вечерта, след като публикувахме кадрите в ефира на bTV, министър Борислав Сандов публикува проект на заповед за забрана на американските норки в България за обществено обсъждане! Време е този кошмар да спре!

ВТОРА РЕДАКЦИЯ: Изпратете лесно и удобно становищата си в подркепа на предложената забрана тук: https://zanorkite.bg

Етикети

Още от тази категория

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

Забраната на клетките за телета няма да навреди на индустрията

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

Share This