fbpx

5 неща, които трябва да знаеш за фермите за норки

В тази статия ще видите кои са 5 от проблемите на норките, затворени в клетка с цел ползване за тяхната кожа.

1. Живеят в мръсни и непочистени клетки

Норките са диви животни, които се нуждаят от огромни територии, а в природата водят самотен начин на живот. Във фермите за кожи обаче те са притиснати в телени клетки и живеят в стрес и мизерия. Клетките са пълни с мръсотия и животните нямат спасение от своите другари в клетката. Това създава серия от много сериозни проблеми за норките. Принудени да споделят малки клетки с други животни, те бързо започват да се бият помежду си. Често можем да открием дълбоки рани от ухапвания, които животните си нанасят, докато са под постоянен стрес – и от опити да изядат храната, която пада върху главите на норките.

2. Канибализъм и агресия

В тези ужасяващи условия канибализмът и лудостта не са необичайни. Животните се държат по този начин поради стрес, психологически проблеми, скука и агресия – докато са затворени в клетка с други в същата ситуация. За съжаление, няма начин да се изкорени канибалското поведение във ферма за кожи, което е пряко свързано със система за отглеждане, която противоречи на естественото поведение на норките.

3. Смъртта е единственият изход

Доказано е, че норките в тези условия се самонараняват и са склонни към очни инфекции, както и към отравяне, конвулсии, парализа и апатия.Изходът? Агонизираща и насилствена смърт, често чрез обгазяване.

4.Опити за бягство

Друг важен проблем, свързан с отглеждането на кожи от норки, е бягството на животните. Този въпрос е особено актуален днес във връзка с пандемията от коронавирус. Всъщност е потвърдено, че норката е единственото селскостопанско животно, което може да се зарази с вируса, да го прехвърли на други животни и накрая да го прехвърли на хората. Такива случаи са документирани например в Холандия, където Covid-19 е потвърден в 42 от 128-те действащи ферми.

5. КОЖИТЕ ОТ НОРКИ все още се продаваТ в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Англия и Уелс бяха първите страни в Европа, които забраниха отглеждането на кожи през 2000 г., а Шотландия и Северна Ирландия ги последваха през 2002 г. Към днешна дата, повечето страни в ЕС са забранили фермите за кожи. Въпреки това все още в България и редица други фермите за кожи са законни, а продажбата на тези стоки още не е забранена никъде.

Подпишете края на фермите за кожи в Европа и на продажбата и вноса на кожи с косъм: https://zanorkite.eu

Етикети

Още от тази категория

Share This