fbpx

Алтернативи на естествената козина

Етичните и устойчиви алтернати на естествената козина не са мит. Все повече компании представят на пазара различни опции - без жестокост.
Fur Alternatives Title

Естествената козина отдавна вече не е „на мода“. Все повече потребители осъзнават колко проблематична е индустрията за ценни кожи. Тя не само вреди на природата и деликатните екосистеми, които съществуват в нея, но и става причина за безсмисленото страдание на милиони животни.

Много компании твърдят, че кожата и козината, които използват, са добити по „етичен“ начин. Най-често аргументът им е, че козината е просто вторичен продукт, получен при убиването на животното за месо. От една страна стои въпросът колко „етичен“ може да е даден продукт, ако за създаването му живо същество е изгубило живота си. От друга страна такива твърдения често са неверни. Най-често естествената козина е получена от животни, които са отглеждани с единствената цел да послужат за нуждите на модната индустрия. Когато става въпрос за ферми за кожи, никога не може да се говори за хуманно отношение.

В последно време обаче както потребителите, така и модните марки се опитват да се дистанцират колкото се може повече от естествената кожа и козина. Нуждата от етични, устойчиви и достъпни алтернативи е по-голяма от всякога. Съществуват ли такава алтернативи и до колко са устойчиви те?

Синтетична изкуствена козина

Изкуствената козина обикновено се произвежда от различни материали от синтетичен произход – комбинация от полиестер, акрил и модакрил. Боите, с които се боядисва козината, също са синтетични. За подплатата на изделия от изкуствена козина обаче често се използват полусинтетични материали или такива от животински произход. Обикновено става въпрос за силикони, памук, смола, вълна или коприна. В подплатата понякога се използват и мазнини от животински произход.

В резултат на това изкуствената козина понякога се класифицира като изцяло без животински продукти, а понякога не. Тъй като е направена основно от пластмаси и не е биоразградима – или поне не напълно – изкуствената козина невинаги се смята за устойчива. От друга страна обаче тя е евтина, лесна за поддръжка и може да бъде използване по много различни начини.

Естествената козина в никакъв случай не може да се смята за устойчива алтернатива само защото е биоразградима. При произвеждането на естествена козина умират животни, за отглеждането на които са били използвани множество ресурси. Това по никакъв начин не може да бъде синоним на устойчивост – грижата за природата не трябва да се цитира като аргумент в полза на фермите за ценни кожи.

Рециклирана изкуствена козина

Някои модни марки използват рециклирана изкуствена козина. Тази козина се прави от рециклирана пластмаса, включително от такава, събрана при почистването на океана. Понякога дори се рециклира деним – полученият продукт е много подобен на изкуствена козина.

Биоразградима козина от неживотински произход

За щастие нарастващата популярност на изкуствената козина и кожа кара производителите да търсят по-устойчиви алтернативи.

Биоразградимата, неживотинска козина съдържа материали изцяло от естествен, растителен произход. В производствения процес също не се използват животински продукти. Този вид козина най-често съдържа бамбук, коноп, лен, лиоцел, модал и други. Лиоцелът е материал, подобен на коприната, който се добива от евкалипт, докато модалът се произвежда от целулозата в буковите дървета.

Все още не съществува козина, която е изцяло биоразградима. Най-често модните марки залагат на тъкани, които са биоразградими само отчасти. С по-голямото търсене обаче се увеличава и предлагането – все повече производители пускат на пазара свои устойчиви алтернативи на естествената козина.

Пример за такава алтернатива е KOBA. Това е сравнително нов продукт, който се прави от различни растителни масла, например от кокосово масло. Освен че самият продукт е биоразградим, за неговото производство се използва 30% по-малко енергия и се произвеждат 63% по-малко вредни емисии.

Много хора в модната индустрия са на мнение, че колкото повече потребители активно търсят алтернативи на естествената козина, толкова по-устойчиви и етични ще стават тези алтернативи. Производителите ще имат все по-голям интерес да произвеждат такива продукти, за да отговорят на търсенето. Светът се променя и изборите на всеки едни от нас са важни. Затова е от огромно значение да се спираме на етични опции.

Източници:

https://www.photobookmagazine.com/features/2021/10/1/no-fur-for-us-sustainable-alternatives

https://www.trvst.world/sustainable-living/fashion/faux-fur-fabric-sustainability/

https://www.collectivefashionjustice.org/fur-alternatives

https://vildnis.co.uk/blogs/news/an-ethical-eco-friendly-alternative-to-fur-does-it-exist

Етикети

Още от тази категория

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

На затварянето на новородени телета в клетки може да се сложи край с нова петиция

С петицията организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и Министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

Share This