България води борбата срещу експериментите с животни в ЕС – 1,4 млн. искат забрана

Вчера приключи събирането на подписи под Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. Тя цели прекратяване на експериментите върху животни в Евросъюза. Над 1,4 млн. европейски граждани са се подписали в рамките на 12 месеца. От тях над 56 000 са от България. С това страната ни е на 4-то място в цяла Европа по подписи на глава от населението.

Зад огромния успех на петицията у нас стои кампанията „Експерименти без животни“ на организацията „Невидими животни“ и редица български звезди. Сред тях са: Силвия Петкова, Асен Блатечки, Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Силвена Роу, Биляна Лазарова „Биляниш“, Дамян Илиев „Дзами“ и др. Те взеха участие в клип, който към момента има над 1 милион гледания във „Фейсбук“. Клипът показва емоционалните им реакциите, докато гледат реални кадри на експерименти с животни.

През юли и август „Невидими животни“ организираха и пунктове за събиране на подписи, в които близо 100 младежи от цялата страна взеха участие. Пунктове имаше в София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Казанлък, Плевен и Велико Търново.

По данни от 2019 над 10 милиона животни – котки, кучета, зайци, мишки и други – се използват и убиват ежегодно при изследвания и тестове в лаборатории в ЕС. Целта на инициативата, събрала рекордно широка подкрепа у нас, е да се сложи край на използването на животни в експерименти за козметика, химикали и постепенно в науката и медицината.

Стефан Димитров от „Невидими животни“ сподели за успеха в съобщение до медиите: „Гражданите на България поставиха ясно задачата пред Европейската комисия: тя трябва да излезе със съществени законодателни предложения за поетапно премахване на опитите с животни и прекратяване на страданието на милиони животни в лабораториите в Европа. Българските политици също трябва да вземат това под внимание.“

Сега организаторите на инициативата разполагат с три месеца, за да изпратят подписите на компетентните органи на държавите-членки за проверка. След това трябва да отнесат окончателния брой подписи до Европейската комисия и Европарламента. Ако той е над 1 милион, Еврокомисията ще е длъжна да разгледа исканията на организаторите.

—КРАЙ—

За допълнителна информация:

Стефан Димитров
0877 970 722
contact@nevidimi.bg
nevidimi.bg
Facebook
Instagram

Снимки за свободна употреба от PETA Германия: https://nc.peta.de/s/FDR8eijJyd6dwjN?path=%2FALL%20RESOURCES%2FPhotos%20of%20animals%20in%20labs%20-%20must%20be%20used%20with%20ECI%20bunny%20logo

Моля, споменете като източник PETA Германия.

Етикети

Още от тази категория

Съдът спря забраната на норките

Съдът спря забраната на норките

Върховният административен съд (ВАС) реши да спре предварителното изпълнение на Заповед № РД-449, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тази заповед беше издадена през май от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов с мотивите, че този животински вид е чужд и опасен за българската природа.

Животни проговориха с гласовете на български звезди: За експерименти без животни в ЕС

Животни проговориха с гласовете на български звезди: За експерименти без животни в ЕС

Днес в България и още 11 страни в Европа десетки известни личности участваха в премиерата на нов видеоклип. С него звездите призовават всеки да се подпише под европейската кампания „Експерименти без животни“.

Share This