fbpx

Съдът спря забраната на норките

Върховният административен съд (ВАС) реши да спре предварителното изпълнение на Заповед № РД-449, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тази заповед беше издадена през май от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов с мотивите, че този животински вид е чужд и опасен за българската природа.

Жалба срещу заповедта подава единствената ферма за норки у нас, свързана със семейство Ангелови, собствениците на птицекланици „Градус“. Административният съд (АС) в София-град отхвърля жалбата на частника, но съдиите от ВАС отмениха решението на колегите си. ВАС определи също така да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта, докато се разглежда жалбата от фермата за норки.

„С това решение върховните съдии осъждат още хиляди норки на смърт в газови камери във фермата за кожи до Стара Загора. Практиката показва, че подобни дела се проточват с години. През това време фермата за кожи ще продължи да функционира безпроблемно – да развъжда и убива животните, за да ги дере за техните кожи.“, обяснява Стефан Димитров от гражданската организация „Невидими животни“, която през април публикува шокиращи кадри от фермата, направени със скрита камера, и предизвика интереса на обществото.

Определението на съдиите от ВАС не разглежда аргументите на Министерството на околната среда, нито обществения интерес. Съдиите използват доводите на собствениците на фермата за норки, като обосновават решението си единствено с финансовите щети, които фирмата би понесла от забраната.

„Това решение на ВАС е скандално. Върховните съдии в прав текст казват, че бизнес интересите на собствениците на фермата за норки са по-важни от обществения интерес, и то без да дават никакво обективно сравнение между двете. Тоест печалбата на частника е по-важна от опазването на природата и здравето на хората.“, категоричен бе Димитров.

Кадрите от фермата за норки, излъчени на 08.04.2022 г. в национален ефир, отразяват нехуманните условия, в които се отглеждат животните. На тях се виждат норки, които се самонараняват, виждат се високи нива на стрес, трупове в клетките и дори канибализъм. Вижда се също голям брой животни, които са избягали от клетките си и свободно обикалят във фермата. От години има сигнали за избягали норки в природата и селата около фермата.

– КРАЙ –

За допълнителна информация:

Стефан Димитров
0877 970 722
contact@nevidimi.bg
nevidimi.bg

Определението на Върховния административен съд: https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=1971930&code=vas

Снимки и видео от фермата за норки до Стара Загора, 2021 г.: https://flickr.com/photos/nevidimi_bg/albums/72177720298838330
https://drive.google.com/drive/folders/1xOtn7_nRXpNXKiTEKvKPiT2VbKl6-Rcg?usp=sharing
И двете са свободни за употреба. Моля, споменете като източник и за двете: „Невидими животни“.

Репортажът на bTV относно кадрите от фермата през април:
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ferma-za-norki-otvatre-kadri-pokazvat-mizerijata-v-kojato-se-otglezhdat-zhivotnite.html

Етикети

Още от тази категория

България за животните: 80% искат забрана на клетките

България за животните: 80% искат забрана на клетките

Нов Евробарометър от четвъртък сочи, че европейските и българските граждани масово искат нови мерки за защита на животните, включително забрана на отглеждането в клетки на кокошки, майки прасета, телета и др., съответно с 89% и 80% “за”.

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

Share This