fbpx

Историята на лисицата Maцйек

Една вдъхновяваща история за спасяването на полярната лисица Maцйек! След измъкването от фермата за ценни кожи, той се бори месеци наред с инфекции, докато най-накрая успява да заживее свободен.
maicek-at-a-farm

Текст: Яна Богданова

Днес ще ви разкажем една история! Това е историята на полярната лисица Maцйек. Той е роден в Полша, но не на свобода, а във ферма за кожи. Животът във ферма е кошмар за животните. Представете си, че сте родени в метална клетка и прекарвате целия си живот в нея и всичко, което познавате, е страдание, страх, болести, агресия, апатия… Навсякъде има ужасна миризма, храната е с лошо качество, животните често показват автоагресия. Клетката е тясна, решетките се врязват в тялото, движението става все по-трудно и накрая ви чака мъчителна смърт. Такава можеше да бъде и съдбата на Майцек, но той има късмета да срещне и добри хора.


Борба за спасяване


Активисти от полска организация за защита на животните забелязват Maцйек в окаяно състояние през оградата на една ферма за кожи. Той е ранен, едва ходи и страданието му се вижда от далеч. Първоначално активистите се свързват със собственика на фермата, за да помолят да спасят Maцйек, но той не се съгласява и дори не ги допуска във фермата. Накрая се е наложило да се повика полиция, която е съдействала за спасяването на Maцйек.

На ръба на оцеляването


Maцйек постъпва в клиника и борбата за него тепърва започва. Той е със счупен крак и инфекция на раната, защото никой не му е помогнал на време. Следващите месеци на Maцйек преминават в операции, антибиотици, дълго лечение и рехабилитация. За съжаление лапата не може да бъде спасена и се налага ампутация.


Живот на свобода


След няколко месеца възстановяване Maцйек най-накрая се среща за първи път с удоволствието да тичаш по тревата – макар и с 3 крака. Той вече може да играе, да копае, да се катери. Има и други приятели животни и заедно с тях обича да играе на фризби, на топка или с плюшена патица.

Живот на свобода


След няколко месеца възстановяване Maцйек най-накрая се среща за първи път с удоволствието да тичаш по тревата – макар и с 3 крака. Той вече може да играе, да копае, да се катери. Има и други приятели животни и заедно с тях обича да играе на фризби, на топка или с плюшена патица.

maciek-free

Как можеш да помогнеш?

Животът на Maцйек сега върви щастливо. Въпреки това много животни все още не изпитват нищо друго освен страх и страдание в живота си. Не е нужно да е така! Време е да сложим край на мъките на лисиците и норките.

Европейската гражданска инициатива “За Европа без кожи” има силата да забрани всички ферми за кожи в Европа! Само трябва да докажем, че достатъчно европейски граждани искат тази забрана. Всеки подпис за инициативата ще накланя везната по-близо в полза на премахването на фермите за кожи.

Имаме да извървим нелек път, но ти можеш да се пребориш за животните. Подкрепата ти ще направи възможно промотирането на инициативата пред нови и нови хора, които ще се подпишат. Всеки подпис сега спасява животински животи.

Share This