fbpx

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

Отвореното писмо, изпратено вчера, е адресирано към Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я призовава да внесе дългоочаквани законопроекти, адресиращи и защитаващи животните от редица нехуманни практики в ЕС.

Писмото е подписано от изследователи, ветеринари, учени, предприемачи, животновъди и други заинтересовани страни от България и редица други страни-членки на ЕС.

Подписалите подчертават, че настоящото законодателство за защита на животните в ЕС е остаряло и има спешна нужда от ревизиране спрямо последните научни открития и очакванията на обществото. Призовават за бързо внасяне на изчерпателен и целесъобразен законопроект.

Еврокомисията пое ангажимент да публикува четири предложения, с които да обнови законодателството за защита на животните, като част от стратегията „От фермата до трапезата“. С наближаването на края на мандата на настоящата Комисия през идните месеци, подписалите отвореното писмо призовават Урсула фон дер Лайен да спази това обещание.

Ревизията на законите за защита на животните е ключов компонент за справедлива, здравословна и устойчива европейска хранителна система, твърдят още подписалите.

В България през последните две години се наблюдава рекордна за Европа подкрепа в две Европейски граждански инициативи за защита на животните. Двете официални подписки срещу експериментите с животни и срещу фермите за кожи събраха над 54 и над 71 хиляди подписа съответно, с което страната ни се нареди на 4-то място от всички 27 държави-членки по подписи спрямо населението. Това са последните две от пет успешни Европейски граждански инициативи за защита на животните през последните години, като предходната такава беше срещу клетъчното отглеждане.

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание. Видяхме това пределно ясно, докато водихме кампании за събиране на подписи последните две години. Отзвукът беше огромен. Моментът е назрял Европейската комисия да внесе обещаваните от нея законопроекти за животните, преди края на мандата ѝ.“, коментира Стефан Димитров от гражданската организация „Невидими животни“.

– КРАЙ –

За допълнителна информация

Стефан Димитров

Невидими животни

0877 970 722

stefan.dimitrov@nevidimi.bg

www.nevidimi.bg

Facebook, Instagram

Пълният списък с подписали отвореното писмо може да бъде намерен тук.

Етикети

Още от тази категория

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко над две трети от българските граждани смятат, че България трябва да подкрепи постепенното прекратяване на индустриалното отглеждане на животни в клетки в ЕС, и повече от половината биха гласували за политик, който отстоява тази позици

Европейският омбудсман се застъпва за „Край на клетките”

Европейският омбудсман се застъпва за „Край на клетките”

В жалба към омбудсмана на Европейския съюз над 30 организации за животните от цяла Европа, вкл. „Невидими животни”, алармират за нарушеното обещание на Европейската комисия. В резултат на това омбудсманът започна проверка и поиска от Комисията да отговори на опасенията, изразени от жалбоподателите.

Share This