fbpx

Видове експерименти с животни

Животните страдат и умират при редица жестоки тестове. Основни изследвания, регулаторни тестове – вижте какви са.
zdsfzdzffdzsfgzfg

Основни изследвания

Животните страдат и умират по време на най-различни експерименти ежедневно и навсякъде по света

Фундаментални биологични изследвания представляват най-честото използване на животни в експерименти по света. Тези експерименти имат за цел да отговорят на “интересни” научни въпроси, за които експериментиращите върху животните предполагат, че могат да бъдат полезни в бъдеще от медицинска гледна точка. Те не включват тестване на нови лекарства за хора или други животни и се провеждат изцяло на доброволна основа.

Този вид изследвания, подтикнати от чисто любопитство, често се провеждат от университетите и някои примери включват изследвания на наркотици за развлечение, психологически експерименти и разработване на “животински модели” на неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Вероятността подобни спекулативни изследвания действително да доведат до напредък в човешката медицина е много малка. Повторен преглед на 101 открития с голямо въздействие, основани на основни експерименти с животни, установи, че само 5% от тях са довели до одобрени лечения в рамките на 20 години. Неотдавна във Великобритания беше направен анализ на 27 ключови “открития”, основани на опити с животни, за който британската преса е съобщила 25 години по-рано. По подобие на по-ранното проучване са установили, че само едно от 27-те “открития” е проработило при хората, и то с няколко условности.

Генетично модифициране на животни

Използването на генетично модифицирани (ГМ) животни е с тенденция за нарастване през последните 30 години и макар че е трудно да се определи мащабът на използването на ГМ животни, то очевидно е причина за ежегодното увеличаване на броя на животните в лаборатории в световен мащаб.

Мишки и други животни се отглеждат с определени гени, които са “изключени” или “вмъкнати” в клетките на техните тела. Изследователите се фокусират върху гени, които могат да бъдат от значение за медицински състояния при хората.

Тестовете далеч не са безвредни, а на всеки етап от процеса на ГМ се причинява страдание. Например много от животните умират още като бебета, поради непосилността на организма да се справи с изкуствено създадената генна модификация. Освен това процесът изисква изключително много ресурси, тъй като често са необходими огромен брой животни, за да се създаде само един конкретен вид ГМ животно, което носи желаните характеристики.

Експериментите с генетично модифицирани животни не могат да наподобят напълно сложни човешки заболявания, особено такива като рак и сърдечни заболявания, които по-често се дължат на начина на живот и факторите на околната среда, а не на генетиката.

Регулаторни тестове

Регулаторното тестване е стандартизирано експериментиране, предназначено да провери дали лекарствата, химикалите (включително бои, оцветители, мастила, бензинови продукти, разтворители, катрани и отпадъчни материали), пестицидите, биоцидите, хранителните добавки, козметиката и други продукти са безопасни за употреба и дали изпълняват ефективно своите функции.

При тези експерименти животните са принуждавани да ядат или вдишват вещества, да им бъдат втривани в кожата или да им се инжектират в тялото. След това животните се подлагат на допълнително наблюдение и тестване, преди почти винаги, да бъдат умъртвени, за да могат изследователите да разгледат въздействието върху техните тъкани и органи.

Движението за защита на животните по света успешно насърчава регулаторните органи да заличат от законодателството и насоките тестовете, които вече не са необходими, и да приемат методи без животни, които са доказали своята безопасност и ефективност.

Въпреки това напредъкът настъпва бавно и трябва да се направи още много. Например, стотици хиляди животни продължават да се използват в световен мащаб за тестове, за които има налични методи без животни.

Науката, свързана с опитите с животни, може да бъде изключително сложна и мненията често се различават. Това, което се появява на този уебсайт, представлява експертно мнение на Международната организация за защита от жестокост, основано на задълбочена оценка на доказателствата.

Етикети

Още от тази категория

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

Share This