fbpx

Животни проговориха с гласовете на български звезди: За експерименти без животни в ЕС

Днес в България и още 11 страни в Европа десетки известни личности участваха в премиерата на нов видеоклип. С него звездите призовават всеки да се подпише под европейската кампания „Експерименти без животни“.
Орлин Павлов, Силвия Петкова и Биляна Лазарова в нов клип срещу експериментите с животни

Три известни личности от всяка държава дадоха гласа си на куче бигъл, заек и прасенце. Животните разказват за жестоките си преживявания в лабораториите. Видеото е част от Европейската гражданска инициатива www.bezbolka.bg. Инициативата има за цел да сложи край на експериментите с животни в ЕС. За да бъде успешна, до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС.

Новият видеоклип показва опитите върху животни от гледната точка на самите животни. Заекът, който е озвучен от Орлин Павлов, оцелява след жестоки експерименти. Уплашеното прасенце, което е загубило цялото си семейство, разказва историята си с гласа на актрисата Силвия Петкова.

„Някои дни лапите ме боляха толкова силно, че не можех да стана. Свикнала съм с болката. Но никога няма да забравя виковете на останалите.“, казва бигълът, на когото певицата Биляна Лазарова е дала гласа си.

Според статистически данни на Европейската комисия през 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни. Експериментите се провеждат най-често върху мишки, плъхове и птици, но често и върху кучета, прасета, маймуни или коне. „Притеснително е, че броят на опитните животни в ЕС от години почти не намалява, въпреки че има широк спектър от алтернативни методи. Например изкуствено отгледана човешка тъкан, човешка роговица, 3D-биочипове и т.н. Използването им обаче не се изисква от закона, така че много учени продължават да провеждат жестоки експерименти върху животни по инерция.“, обяснява Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Всеки може да се подпише на www.bezbolka.bg. Подписите от България са близо 47 хиляди към момента.

Зад идеята да се погледне към жестокото ежедневие на опитните животни през техните очи стои специалистът по комуникации Йолана Хайсманова от чешката организация „Свобода звират“: „Предполагам, че всеки от нас си спомня по едно животно приятел, поне от детството си, който му е бил скъп. Който е бил или все още е истински герой. Какво биха ни разказали те за ужасяващите експерименти с животни, ако трябваше да преминат през тях? Лабораториите са пълни с герои, които просто не могат да разкажат на никого.“

—КРАЙ—

Контакти

Стефан Димитров
Телефон
: 0877 970 722
Имейл: stefan.dimitrov@nevidimi.bg
Невидими животни
Facebook
Instagram

Допълнителна информация

Линк към видеото в Instagram:
https://www.instagram.com/reel/ChB8AV0oc6G/

Линк към видеото във Facebook:
https://www.facebook.com/nevidimi.bg/videos/849473736457988/

Линк към видеото в YouTube:
https://youtu.be/vYQyK6p_VgQ

Експериментите с животни за козметика в ЕС не са забранени
Въпреки европейския регламент, който забрани тестването на козметични продукти през 2013 г., съставки, използвани само и единствено в козметиката, все още се тестват върху животни до ден днешен. Това е така заради Регламента REACH, който задължава тестването на химикали с цел защита на работниците, които работят с тях, и на околната среда. Този важен аспект може и би следвало да се удовлетворява с алтернативни методи без експерименти с животни. Примери за козметични съставки, които все още се изисква да бъдат тествани върху животни в ЕС: /why-eu-still-animal-testing-cosmetics/

България е на трето място в ЕС по брой подписи на глава от населението. Дотук близо 47 000 души от нашата страна са се подписали. 
https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home/allcountries
От целия ЕС подписите са малко над 1 милион, но част от тях ще отпаднат след като контролните органи проверят подписите, поради което организациите продължават да събират подписи, за да е сигурно, че ще са налични нужните 1 милион валидни подписа.

Етикети

Още от тази категория

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко над две трети от българските граждани смятат, че България трябва да подкрепи постепенното прекратяване на индустриалното отглеждане на животни в клетки в ЕС, и повече от половината биха гласували за политик, който отстоява тази позици

България за животните: 80% искат забрана на клетките

България за животните: 80% искат забрана на клетките

Нов Евробарометър от четвъртък сочи, че европейските и българските граждани масово искат нови мерки за защита на животните, включително забрана на отглеждането в клетки на кокошки, майки прасета, телета и др., съответно с 89% и 80% “за”.

Share This