fbpx

Още има експерименти с животни за козметика в Европа. Ето защо ужасът продължава.

Много хора са шокирани и разочаровани, когато разберат, че Европейският съюз – в който уж от вече почти десетилетие са забранени опитите с животни за козметика и козметични продукти – все още не само толерира, а активно изисква да се провеждат експерименти с животни за козметика. Тази статия обяснява как се е стигнало до това […]
Прасе в лаборатория за експерименти с животни.

Много хора са шокирани и разочаровани, когато разберат, че Европейският съюз – в който уж от вече почти десетилетие са забранени опитите с животни за козметика и козметични продукти – все още не само толерира, а активно изисква да се провеждат експерименти с животни за козметика. Тази статия обяснява как се е стигнало до това Европа да предаде хората и животните по този начин.

Каква е позицията на Европейския съюз по отношение на експериментите с животни?

През 2009 г. се приема Регламента за козметичните продукти, заради който от 2013 е забранена продажбата на козметика, която е била тествана върху животни или чиито съставки са били тествани върху животни, както и провеждането на тестове върху животни за козметика и козметични продукти. Обаче има и един друг Регламент: REACH (на български: Регламент относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали). Смисълът на този Регламент е да защитава човешкото здраве и околната среда от вредни химикали и субстанции.

Заради този Регламент, трябва всички компании, които произвеждат или внасят химически субстанции в ЕС, да ги регистрират в Европейската агенция по химикали (ECHA). Проблемът е, че ECHA изискват от компании за козметика да провеждат експерименти с животни за редица козметични съставки, защото ECHA изисква компаниите да регистрират съставките си съгласно REACH. И има много документирани случаи, в които ECHA отказва да регистрира съставките на дадена компания и ги връща с изискването (!) да се проведат експерименти върху животни.

Примери за това, че Европейската агенция по химикали изисква експерименти с животни за козметика

По-известен случай за това е с немската компания за козметични съставки Symrise, която ECHA задължава да проведе експерименти с животни, за да регистрира две от съставките си съгласно REACH. Съставките се използват само и единствено в козметиката като UV филтри. Symrise оспори решението на ECHA и го обжалва пред Апелативния съвет на ECHA, но Съветът потвърди решенията на ECHA. В резултат на това сега Symrise оспорва това решение пред Съда на Европейския съюз. PETA сега води делото от името на Symrise в ЕС. НПО-та не могат да съдят ЕС сами, защото не са страна по казуса. One Voice във Франция се опита да заведе дело, но съдът го отхвърли.

Повече за делото на Symrise тук: https://www.globalcosmeticsnews.com/peta-and-symrise-to-take-challenge-to-reach-animal-testing-requirement-to-ecj/ Делото още продължава и ако Съдът на Европейския съюз се произнесе в полза на ECHA и Комисията, това ще означава, че забраната от 2013 на практика се обезсмисля. Затова се прави сега Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“, която може да се подпише на bezbolka.bg.

Други тестове с животни за козметични съставки

Освен горното, от търсене в базата данни на публикуваните решения за тестове знаем, че редица съставки подлежат на допълнителни изисквания за тестове върху животни:

Титаниев диоксид, ключова съставка в кремове за слънце – поискано е изследване на 11 форми на титаниев диоксид чрез интратрахеална инстилация при плъхове. Изследването позволява в белите дробове да се доставят различни дози и да се провери увреждането на ДНК. Изпитването ще включва използването на най-малко 450 животни. https://echa.europa.eu/documents/10162/b1dd5108-5268-c7fd-2d70-c2d29ef9251e

Натриев лаурил етер сулфат, често срещано повърхностноактивно вещество (пенообразувател) – поискани са краткосрочни и дългосрочни изследвания на токсичността за риби, 90-дневно изследване на повтарящи се дози с плъхове и изследвания на токсичността за пренатално развитие (развитие на плода преди раждане) при плъхове и зайци, като се използват съответно приблизително 42, 420, 80 и 1160×2 (общо 2862 животни). https://echa.europa.eu/documents/10162/d60db49b-9b38-e780-361b-b783cbb34790

Бензоена киселина, общ консервант и регулатор на киселинността – краткосрочни и дългосрочни изследвания на токсичността за риби, 90-дневно изследване на повторната доза при плъхове, изследване на пренаталното развитие при плъхове и зайци и разширено изследване на едно поколение при плъхове (общо поне 3762 животни). https://echa.europa.eu/documents/10162/e574e7bb-7f4b-2e60-71f7-569fa6beee79

Като теглим чертата изводът е, че заради ECHA за козметични съставки са били и продължават да се изискват експерименти, включващи най-малко хиляди животни. Потребителите са подведени и е време Европейската комисия да предприеме действие, и това е целта на Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“.

Причината ECHA да изисква тестове с животни за козметични съставки

Причината ECHA да се държи по този начин е обяснена в позиция на ECHA и Европейската комисия тук относно Регламента за козметични продукти и REACH.

The European Commission, in cooperation with ECHA, has now clarified the relationship between the marketing ban and the REACH information requirements as follows:

– Registrants of substances that are exclusively used in cosmetics may not perform animal testing to meet the information requirements of the REACH human health endpoints, with the exception of tests that are done to assess the risks to workers exposed to the substance. Workers in this context, refers to those involved in the production or handling of chemicals on an industrial site, not professional users using cosmetic products as part of their business (e.g. hairdressers).

– Registrants of substances that are used for a number of purposes, and not solely in cosmetics, are permitted to perform animal testing, as a last resort, for all human health endpoints.

– Registrants are permitted to perform animal testing, as a last resort, for all environmental endpoints.

Тоест според ECHA и Комисията, забраната от 2013 г. важи само за експерименти с животни за козметика и козметични съставки, ако целта на експеримента е да се докаже безопасност за потребителите. Ако целта е да се докаже безопасност за работниците или за околната среда, експерименти с животни са разрешени (и не само са разрешени, ами и се изискват в много случаи, както става ясно от примерите по-горе).

Това не е обяснение, което приемаме, и настояваме Европейският съюз да промени изискванията, така че никога и по никакъв повод да не се провеждат или изискват експерименти с животни за козметика. Както трябваше да бъде още от 2013 г.

Етикети

Още от тази категория

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

Share This