fbpx

Какво представляват опитите с животни?

Въведение в експериментите с животни. Какво представляват опитите с животни? Какви животни се използват?

Какво представляват опитите с животни?

Опит с животни е всеки научен експеримент или изпитване, при което живо животно е принудено да се подложи на нещо, което може да му причини болка, страдание, стрес или трайно увреждане.

Експериментите върху животни не са същото като воденето на Вашия домашен любимец на ветеринарен лекар. Животните, използвани в лабораториите, се нараняват умишлено, не за тяхно добро, и обикновено се умъртвяват в края на експеримента.

Експериментите с животни включват:

  • инжектиране или насилствено хранене на животни с потенциално вредни вещества
  • хирургическо отстраняване на органи или тъкани на животни с цел умишлено увреждане
  • принуждаване на животните да вдишват токсични газове
  • подлагане на животни на плашещи и стресиращи ситуации с цел създаване на безпокойство и депресия.

При някои експерименти се изисква животното да умре като част от теста. Например регулаторните тестове за ботокс, ваксини и някои тестове за безопасност на химикали по същество са разновидности на жестокия тест “Смъртоносна доза 50”, при който 50% от животните умират или са докарани много близо до смъртта.

Какви животни се използват?

Изненадващо голям брой животински видове се използват редовно в експерименти, включително диви животни.

Единствено гръбначните животни (бозайници, птици, риби и земноводни) и някои безгръбначни, като октоподи, се определят като “животни” от европейското законодателство, регулиращо опитите с животни. Шокиращо е, че в САЩ плъховете, мишките, рибите, земноводните и птиците не са определени като животни съгласно разпоредбите за опитите с животни. Това означава, че не е необходимо законово разрешение за експериментиране с тях и те не се включват в никакви статистики.

Животните, използвани в експерименти, обикновено се отглеждат за тази цел в лабораторията или в развъдници. Това е жестока, многомилионна индустрия. Ние вярваме, че всички животни са еднакво важни. Едно куче, отглеждано за научни изследвания, все пак е куче, което иначе би могло да живее щастливо в любящ дом.

Някои маймуни все още са хващани в дивата природа в Африка, Азия и Южна Америка, за да бъдат използвани в експерименти или затваряни в развъдници. Техните деца се изнасят в лаборатории по целия свят. Използването на уловени в дивата природа маймуни за експерименти обикновено е забранено в Европа, но е разрешено другаде.

Конете и други животни като крави, овце и прасета често се доставят от търговци и могат да произхождат от състезателни конюшни или ферми за използване в опити с животни. Правилата, които не позволяват използването на бездомни домашни любимци, като кучета и котки, варират в различните държави.

Понякога се използват и диви животни, които се ловят и наблюдават при експерименти в дивата природа, или се залавят и вкарват в лабораторни условия за по-инвазивни изследвания, понякога в името на опазването на околната среда.

Какви са лабораториите?

Лабораториите не са място за нито едно животно. Обикновено това са стерилни затворени помещения, в които животните са принудени да живеят в клетки, заграждения или кутии от перспекс, лишени от пълна свобода на движение и контрол върху живота си. Някои от животните в лабораториите са затворени сами, без да имат другарство с други.

Разследвания показват отново и отново, че въпреки твърденията на изследователската общност, животът в лаборатория не е никакъв живот.

Науката, свързана с опитите с животни, може да бъде изключително сложна и мненията често се различават. Това, което се появява на този уебсайт, представлява експертно мнение на „Невидими животни“, основано на задълбочена оценка на доказателствата.

Етикети

Още от тази категория

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

Share This