fbpx

Протест за норките блокира бул. Цар Освободител

Триметрова лисица събра погледите на столичани тази сутрин пред Народен театър „Иван Вазов“. С лисицата, наречена Лиска, българската организация „Невидими животни“ откри кампания за подписи zanorkite.bg за забрана на фермите за кожи в ЕС.

София, 16.11.2022 г.

Близо 100 души се събраха в подкрепа на каузата. Сред тях бяха и български звезди като Марта Желязкова, Ева Георгиева и Ния-Косара от „Ергенът“. Стигна се и до блокиране на движението на бул. „Цар Освободител“.

Фермата за норки у нас нашумя в общественото пространство тази година, след като на 8 април в национален ефир бяха излъчени кадри от „Невидими животни“. Кадрите от разследването във фермата разкриха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата ферма за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да прекрати своята дейност след години протести от граждани и местни жители. През август обаче след подадена жалба от страна на фермата за норки Върховният административен съд реши да спре предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато жалбата не се разгледа по същество. Според активистите подобни дела се проточват с години.

„Подобен развой след години скандали около фермата за норки ни доказва, че явно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че ако тази ферма не беше крупен бизнесмен със силен политически гръб, тя отдавна щеше да е закрита. Затова днес започваме мащабна кампания, с която се обръщаме към Европейската комисия заедно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен край на фермите за кожи на територията на целия ЕС, както и край на вноса и продажбата на стоки от такива ферми.“, категоричен бе Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Пред Народния театър граждани имаха възможност да се подпишат под официалната Европейска гражданска инициатива към Европейската комисия на място. Подписи се събират и онлайн на www.zanorkite.eu със срок до 18 май. Събитиетобе посетено и от редица популярни личности, сред които Марта Желязкова, Ева Георгиева и Ния-Косара от „Ергенът“, а Силвия Петкова, Маги Джанаварова и Неда Спасова изразиха подкрепата си за кампанията в социалните мрежи.

По време на събитието поддръжници на каузата блокираха и движението по бул. „Цар Освободител“ с триметровата лисица Лиска. Тя е символ на всяка лисица във фермите в Европа, убивана с токов удар за кожи. Символ е и на всяка норка, задушавана в газова камера, за да бъде превърната в луксозно палто или моден аксесоар, споделят организаторите.

–КРАЙ –

СНИМКИ: https://drive.google.com/drive/folders/1-OGx1Z2wQNurbWJKLujmSNZS3vn9MUA4
Източник: „Невидими животни“

За допълнителна информация:

Стефан Димитров

Тел. 0877 970 722
contact@nevidimi.bg
nevidimi.bg
Facebook
Instagram
 

Снимки и видео от фермата за кожи от норки до Стара Загора, 2021 г.: https://flickr.com/photos/nevidimi_bg/albums/72177720298838330
https://drive.google.com/drive/folders/1xOtn7_nRXpNXKiTEKvKPiT2VbKl6-Rcg?usp=sharing
И двете са свободни за употреба. Моля, споменете като източник и за двете: „Невидими животни“.

Етикети

Още от тази категория

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

70% от българите искат забрана на клетките за животни в индустриални ферми в България

Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко над две трети от българските граждани смятат, че България трябва да подкрепи постепенното прекратяване на индустриалното отглеждане на животни в клетки в ЕС, и повече от половината биха гласували за политик, който отстоява тази позици

България за животните: 80% искат забрана на клетките

България за животните: 80% искат забрана на клетките

Нов Евробарометър от четвъртък сочи, че европейските и българските граждани масово искат нови мерки за защита на животните, включително забрана на отглеждането в клетки на кокошки, майки прасета, телета и др., съответно с 89% и 80% “за”.

Share This