Триметрова лисица ще посети Столицата – срещу фермите за кожи в ЕС

Покана за медиите – 16.11.22 г., 9 ч., пред Народен театър „Иван Вазов“

Дата: 16 ноември (сряда) от 09:00 ч.
Място: Пред Народен театър „Иван Вазов“
Организатор: „Невидими животни“, като част от Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“

От години граждански организации се борят за забрана на фермите за кожи у нас. Тази борба достигна своя пик през лятото. Тогава страната ни имаше действаща забрана за няколко месеца, преди върховните съдии от ВАС да спрат изпълнението ѝ. Сега гражданите се обръщат към Европа с искане за край на фермите за кожи в целия ЕС.

Единствената ферма за норки у нас нашумя в общественото пространство и тази година, след като на 8 април в национален ефир бяха излъчени кадри на „Невидими животни“ от разследване във фермата. Те показаха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата ферма за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да прекрати своята дейност след години протести от граждани и местни жители.

През август обаче Върховният административен съд реши да спре предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато не се разгледа по същество подадена жалба от страна на фермата за норки срещу заповедта. Според активисти подобни дела се проточват с години.

„Подобен развой след години скандали около фермата за норки ни доказва, че явно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че ако тази ферма не беше „на някой“, тя отдавна щеше да е закрита. Затова на 16 ноември започваме мащабна кампания, с която се обръщаме към Европейската комисия заедно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен край на фермите за кожи на територията на целия ЕС.“, категоричен бе Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Кампанията ще бъде открита на 16 ноември от 9 ч. в гр. София пред Народен театър „Иван Вазов“. Граждани ще имат възможност да се подпишат под официалната Европейска гражданска инициатива към Европейската комисия както на място, така и онлайн.

На място на събитието ще бъдат и редица популярни личности: Марта Желязкова и Ева Георгиева от „Ергенът“, Маги Джанаварова и интерес са проявили също Силвия Петкова и Неда Спасова.

– КРАЙ –

На място ще има събеседник за интервю. Отправяме покана към всички медии да отразят събитието на място.
 

За допълнителна информация:

Стефан Димитров
Тел. 0877 970 722
contact@nevidimi.bg
nevidimi.bg
Facebook
Instagram

Снимки и видео от фермата за кожи от норки до Стара Загора, 2021 г.: https://flickr.com/photos/nevidimi_bg/albums/72177720298838330
https://drive.google.com/drive/folders/1xOtn7_nRXpNXKiTEKvKPiT2VbKl6-Rcg?usp=sharing
И двете са свободни за употреба. Моля, споменете като източник и за двете: „Невидими животни“.

Етикети

Още от тази категория

Триметрова лисица посети столицата и блокира бул. Цар Освободител

Триметрова лисица посети столицата и блокира бул. Цар Освободител

Триметрова лисица събра погледите на столичани тази сутрин пред Народен театър „Иван Вазов“. С лисицата, наречена Лиска, българската организация „Невидими животни“ откри кампания за подписи zanorkite.bg за забрана на фермите за кожи в ЕС.

Съдът спря забраната на норките

Съдът спря забраната на норките

Върховният административен съд (ВАС) реши да спре предварителното изпълнение на Заповед № РД-449, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тази заповед беше издадена през май от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов с мотивите, че този животински вид е чужд и опасен за българската природа.

България води борбата срещу експериментите с животни в ЕС – 1,4 млн. искат забрана

България води борбата срещу експериментите с животни в ЕС – 1,4 млн. искат забрана

Вчера приключи събирането на подписи под Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. Тя цели прекратяване на експериментите върху животни в Евросъюза. Над 1,4 млн. европейски граждани са се подписали в рамките на 12 месеца. От тях над 56 000 са от България. С това страната ни е на 4-то място в цяла Европа по подписи на глава от населението.

Share This