fbpx

Триметрова лисица ще посети Столицата – срещу фермите за кожи в ЕС

Покана за медиите – 16.11.22 г., 9 ч., пред Народен театър „Иван Вазов“

Дата: 16 ноември (сряда) от 09:00 ч.
Място: Пред Народен театър „Иван Вазов“
Организатор: „Невидими животни“, като част от Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“

От години граждански организации се борят за забрана на фермите за кожи у нас. Тази борба достигна своя пик през лятото. Тогава страната ни имаше действаща забрана за няколко месеца, преди върховните съдии от ВАС да спрат изпълнението ѝ. Сега гражданите се обръщат към Европа с искане за край на фермите за кожи в целия ЕС.

Единствената ферма за норки у нас нашумя в общественото пространство и тази година, след като на 8 април в национален ефир бяха излъчени кадри на „Невидими животни“ от разследване във фермата. Те показаха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата ферма за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да прекрати своята дейност след години протести от граждани и местни жители.

През август обаче Върховният административен съд реши да спре предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато не се разгледа по същество подадена жалба от страна на фермата за норки срещу заповедта. Според активисти подобни дела се проточват с години.

„Подобен развой след години скандали около фермата за норки ни доказва, че явно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че ако тази ферма не беше „на някой“, тя отдавна щеше да е закрита. Затова на 16 ноември започваме мащабна кампания, с която се обръщаме към Европейската комисия заедно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен край на фермите за кожи на територията на целия ЕС.“, категоричен бе Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Кампанията ще бъде открита на 16 ноември от 9 ч. в гр. София пред Народен театър „Иван Вазов“. Граждани ще имат възможност да се подпишат под официалната Европейска гражданска инициатива към Европейската комисия както на място, така и онлайн.

На място на събитието ще бъдат и редица популярни личности: Марта Желязкова и Ева Георгиева от „Ергенът“, Маги Джанаварова и интерес са проявили също Силвия Петкова и Неда Спасова.

– КРАЙ –

На място ще има събеседник за интервю. Отправяме покана към всички медии да отразят събитието на място.
 

За допълнителна информация:

Стефан Димитров
Тел. 0877 970 722
contact@nevidimi.bg
nevidimi.bg
Facebook
Instagram

Снимки и видео от фермата за кожи от норки до Стара Загора, 2021 г.: https://flickr.com/photos/nevidimi_bg/albums/72177720298838330
https://drive.google.com/drive/folders/1xOtn7_nRXpNXKiTEKvKPiT2VbKl6-Rcg?usp=sharing
И двете са свободни за употреба. Моля, споменете като източник и за двете: „Невидими животни“.

Етикети

Още от тази категория

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

637 учени, бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание.“

70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

Европейската гражданска инициатива ,,Европа без кожи” настоява за забрана на фермите, в които се отглеждат диви животни за козината им, както и забрана на вноса и продажбата на изделия с естествен косъм.

Share This